Els talls i afectacions a les carreteres catalanes amb motiu de la vaga general d'aquest dimecres 8 de novembre continuen afectant una quinzena de vies, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. A Puigcerdà i la Seu d'Urgell, aquest dijous a primera hora del matí s'ha decidit obrir la frontera.

Protesta indefinida a La Guingueta

En el cas concret de Puigcerdà, on la circulació s'ha obert aquest dijous cap a 3/4 de 9 per les condicions metereològiques (neva i la temperatura és de 0 graus), ahir a partir de les 11 del matí es va anar produint un degoteig de persones que arribaven al punt fronterer de les comarques properes disposades a mantenir la protesta per bloquejar l'entrada de camions i mercaderies. A les 12 del migdia hi havia unes 400 persones tallant la rotonda de la confluència entre la carretera de Llívia i la de la Guingueta, davant la comissaria de la Policia Nacional espanyola. La intenció dels manifestants, coordinats amb la resta de CDR del país, era aturar el transport internacional, per la qual cosa l'acció se centrava en aquest vial que forma part de l'eix europeu E-9.

Des de diferents grups de CDR es va organitzar sortides de vehicles des de les principals ciutats catalanes cap a les fronteres.

La C-25, tallada per tres punts

La via més afectada a les comarques centrals ha estat la C-25, l´eix Transversal, que des de primera hora de dimecres va viure talls en tres punts diferents. Un d'ells és al punt quilomètric 132, a la rotonda d'accés a Manresa que enllaça amb la C-55 en direcció a Sant Joan de Vilatorrada, la popularment coneguda com a rotonda de la Petrocat. Allà s'hi van reunir grups de manifestants convocats per Comitès de Defensa de la República (CDR) de Manresa, Callús, Cardona i Súria. Els cotxes que entraven a la rotonda provinents de la carretera de Cardona de Manresa, en direcció sortida de la ciutat, poden girar cua, per la qual cosa no s'han format retencions. La situació era completament oposada a la resta d'entrades a la rotonda (que enllaça amb la C-55 i amb l'eix Transversal (C-25), on es van formar retencions quilomètriques.

Tensió entre conductors i manifestants

Aquest dimecres, en aquest punt de la xarxa viària s'hi han registrat alguns moments de tensió a partir de les 8 del matí (mira els dos vídeos) quan alguns dels conductors que estaven aturats han baixat dels seus vehicles per tal de demanar als manifestants que els deixessin passar. Davant les diverses peticions, els agents dels Mossos d'Esquadra desplaçats fins aquest punt han hagut d'intervenir per demanar als concentrats que obrissin el trànsit durant uns minuts cada hora per tal d'alleugerir les retencions. Tot i això els concentrats han valorat no obrir la via, i només han deixat passar els vehicles que per qüestions d'emergència necessitaven transitar. Mossos ha demanat més tard als manifestants que obrissin un sol carril per descongestionar una mica la circulació, petició que també ha estat refusada pels concentrats, que declaren que precisament "la intenció d'avui és congestionar el trànsit".

Una de les demandes fetes per Mossos d'Esquadra i que també ha estat rebutjada pels CDRs que tallen la C-25 a Manresa ha estat que formessin un cordó de seguretat de 500 metres, és a dir, que deixessin un espai de mig quilòmetre entre manifestants i vehicles per evitar la confrontació directa. Membres del CDR han expressat la seva disconformitat a aquesta proposta argumentant que el que es vol és "tenir contacte amb els automobilistes, poder-hi parlar".

{C}{C}

Tall a l'eix Transversal a Manresa amb motiu de la vaga

Tall a l'eix Transversal a Manresa amb motiu de la vaga

L´eix Transversal també presentava durant el matí d'ahir retencions entre els quilòmetres 144 i 142,5, al terme municipal d´Artés en tots dos sentits de la marxa. Aquesta mateixa via encara té, a hores d´ara, un tercer punt conflictiu a Vic, entre els quilòmetres 176 i 175, on també s´han tallat els dos sentits de la marxa.

Cues llarguíssimes a l'eix, a l'alçada d'Artés, aquest matí. FOTO: Ramon Creus

Un dels talls que ha començat més tard ha estat a la C-55, a Manresa (als Comtals), des de 2/4 de 12 del migdia.

A banda de la C-25 i la C-55, també es van produir congestions a causa dels talls de carretera C-37 a Manresa, a la C-59 a Moià, a la C-16 al terme de Sallent, a la Cerdanya i a la N-145 a la Seu d´Urgell i Puigcerdà a la frontera amb Andorra.

A Moià es va tallar la carretera C-59, entre els quilòmetres 36 i 37 (entre Moià i Castellterçol), en totes dues direccions, amb bales de palla. Les retencions són d'un quilòmetre segons informa el Servei Català del Trànsit. Els manifestants han donat pas alternatiu a les 9 del matí durant 10 minuts i han tornat a tallar el trànsit.

Tall de la via C-59, aquest matí a Moià. FOTO: Arxiu particular

Paral·lelament, grups de manifestants també han tallat alguns trams de l´A-2 i, es van registrar problemes per circular per aquesta via als trams d´Òdena i Abrera.

Talls a una trentena de vies

En total, arreu del país es van registrar problemes per circular en una trentena de vies, 35 de les quals es van tallar completament a causa de manifestacions que hi tenen lloc i en dues més, la C-12 a Menàrguens i la C-14 a Ponts, hi havia obstacles a la via.

A aquestes s'hi ha d'afegir la marxa lenta que també complica la circulació a la carretera C-58 al seu pas pel terme municipal de Vacarisses.