L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, depenent de la Generalitat, va amonestar l'any passat l'escola Sant Ignasi de Manresa per haver creat un grup de pares i mares de WhatsApp sense el consentiment d'almenys d'una de les mares. Els números de telèfon van ser facilitats per la direcció del centre a la mare que va crear el grup. El cas es va donar a conèixer ahir amb motiu del balanç anual que l'organisme ha fet sobre la seva activitat sancionadora.

La resolució del cas de Manresa es va fer el mes d'abril passat, i els fets van tenir lloc el 13 de desembre del 2016. Segons va considerar provat l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat), la direcció de l'escola Sant Ignasi de Manresa va cedir els números de telèfon mòbil dels pares i mares dels alumnes d'una classe a la mare delegada d'aquesta aula.

La direcció va cedir els números a la delegada perquè pogués crear un grup de WhatsApp amb tots els pares i mares de la classe, amb l'objectiu d'informar-los sobre les reunions mantingudes amb l'escola. Segons retreu la sentència, però, la comunicació de les dades esmentades es va fer sense el consentiment específic de les persones afectades, com a mínim en el cas d'una mare que va denunciar els fets.

Per aquest motiu, l'Apdcat va declarar que l'escola Sant Ignasi havia comès una infracció greu prevista a l'article 44.3 de la Llei de Protecció de Dades, que castiga les cessions de dades personals sense disposar del consentiment dels afectats. L'amonestació no va ser econòmica, sinó simbòlica, ja que es va constatar que el centre va rectificar immediatament. De totes maneres, la resolució va ser comunicada al Síndic de Greuges.

La sentència recorda que la creació del grup de WhatsApp implicava que tots els seus membres accedissin al número de telèfon mòbil de la resta de persones afegides. La mare que va denunciar els fets va fer notar que no coneixia moltes d'aquestes persones.

La resolució considera insuficient el full informatiu que la direcció del centre havia publicat abans de la creació del grup de WhatsApp. En el text, es manifestava el següent: «Ja tenim els pares i mares delegats de classe. Algú ens ha demanat els vostres telèfons. Si algú té inconvenient que els tinguin, que passi pel despatx a dir-ho al més aviat possible».

La mare denunciant va assegurar que ella no havia rebut el full informatiu. L'Apdcat, per tant, conclou que l'escola havia d''assegurar-se que tenia el consentiment inequívoc de tots els afectats, havent-se adreçat específicament a cadascun d'ells.