Els mestres d'un institut de Fuerteventura van evitar ahir una tragèdia a l'autovia A-2, a la Panadella. El conductor d'un autobús que transportava 60 estudiants canaris es va desmaiar quan estava al volant i va perdre el control del vehicle, en un tram de descens pronunciat. Un dels mestres que anaven al bus se'n va adonar a temps i, entre ell i altres professors van agafar el volant i van frenar el vehicle al voral. El que hauria pogut ser un accident de conseqüències majúscules va quedar només en un ensurt.

Els fets, segons van explicar fonts dels cossos d'emergències a aquest diari, van tenir lloc a 2/4 de 9 del matí, a l'autovia A-2, al punt quilomètric 534, a la calçada en sentit Barcelona, a l'altura de la Panadella. Es tracta d'un tram on la carretera presenta un fort desnivell, que és de descens en sentit Barcelona, i situat dins del terme municipal de Montmaneu.

L'autocar anava ple de passatgers, ja que transportava 60 estudiants d'un institut de secundària de l'illa canària de Fuerteventura, acompanyats dels seus professors. Els adolescents provenien d'una estació d'esquí del Pirineu, on havien estat esquiant uns dies, de vacances. En el moment dels fets, anaven en direcció a l'aeroport del Prat, per tal d'agafar l'avió de tornada a Fuerteventura.

De cop i volta, un dels professors es va adonar que el conductor començava a perdre el control del vehicle, ja que deixava anar el volant i els frens. El mestre va veure aleshores que el xofer tenia una indisposició i que començava a perdre el coneixement.

Immediatament va reaccionar i va avisar la resta de professors. D'aquesta manera, van posar-se al control del volant i van aconseguir redirigir el vehicle al centre del carril, quan el bus ja estava a punt de sortir de la calçada. Seguidament, van poder anar frenant l'autocar fins a aconseguir aturar-lo al voral de la calçada.

La ràpida i eficaç reacció dels mestres va impedir, doncs, que l'autocar s'accidentés. Els 60 ocupants van resultar sans i estalvis. El conductor, però, continuava sense coneixement. Els docents van avisar aleshores al telèfon d'emergències 112. Fins a l'indret s'hi van desplaçar diverses unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que van atendre el xofer. Segons fonts del SEM, l'home presentava un quadre d'hipertensió, la qual cosa li havia provocat el desmai. L'home va ser evacuat en una ambulància a l'Hospital Comarcal d'Igualada. Segons el SEM, el seu estat era de consideració menys greu. Fins a l'indret dels fets també s'hi van traslladar els Mossos d'Esquadra, que van tallar un dels carrils de l'A-2, per protegir la seguretat dels alumnes i facilitar la tasca del SEM.

Un altre conductor de l'empresa de l'autocars es va desplaçar fins a l'indret per fer-se càrrec del vehicle i traslladar els estudiants fins a l'aeroport del Prat.