El temporal de neu d'aquests diumenge i dilluns és el més abundant dels darrers 15 anys a la Cerdanya, segons els registres del meteoròleg de Puigcerdà Jordi Queralt. A la capital cerdana i a Bellver la nevada ha deixat guixos de mig metre. També ha estat un dels episodis de neu més importants dels darrers anys a l'Alt Urgell i el Berguedà, amb gruixos de 30 cm a Bagà, 25 cm a la Pobla de Lillet, 20 cm a Guardiola de Berguedà i d'entre 60 i 80 cm a les cotes altes. En aquesta comarca, un grup de nens i nenes i els seus monitors han quedat atrapats en una casa de colònies de Saldes, on han fet la nit i no se'ls podrà rescatar fins demà.

La nevada que va començar ahir diumenge a la tarda i s'ha intensificat aquest dilluns ha tingut sobretot afectació en el transport escolar, amb més de 2.000 alumnes que s'han quedat sense classe al Pirineu. Quan a la circulació, Després del caos circulatori d'ahir al vespre al túnel del Cadí, els Mossos d'Esquadra han controlat que tots els vehicles que hi volien accedir portessin cadenes. I segueixen tallades la B-400, a Guardiola de Berguedà, i la BV-4024, de Bagà a Coll de Pall.

Carreteres de la Catalunya Central on són necessàries cadenes:

  • C-16 entre Bagà i Puigcerdà
  • N-141C, a Mallà (carretera de Moià a Malla)
  • B-400, a Saldes
  • B-402, a Guardiola de Berguedà
  • B-431, a Sant Feliu Sasserra
  • BV-4021, a Guardiola de Berguedà,
  • BV-4022, a la Nou de Berguedà
  • BV-4031, a Castellar de n'Hug
  • BV-4242, a Berga
  • BV-4243, a Berga
  • BV-4656, a Borredà
  • LV-4241, a Guixers
  • C-59 a Sant Quirze Safaja

A la C-16, tres vehicles van topar ahir al vespre a l'alçada de Guardiola de Berguedà, al punt quilomètric 106, i una persona va resultar ferida de caràcter lleu. A Puig-reig, a la BV-4131, dos nois van resultar ferits per una sortida de via.

Talls de llum 4.000 usuaris berguedans i cerdans

El temporal de neu ha deixat sense subministrament elèctric 4.000 usuaris de l'alt Berguedà i de la Cerdanya segons han confirmat a Regió7 fonts de la companyia elèctrica Endesa que ha mobilitzat a 32 equips, en total 90 persones. L'objectiu era restablir el servei el més aviat possible però els important gruixos de neu d'entre 60 a 80 centímetres han dificultat l'accés a les línies avariades segons Endesa.

Cadenes en bona part de l'Alt Berguedà

A l'entorn de Berga, la situació viària s'ha vist complicada. Cal circular amb cadenes per la BV-4242 i a la BV-4243 entre la localitat i Castellar del Riu. La mateixa situació també es produeix entre Borredà i Sant Jaume de Frontanyà, a la BV-1656.

Des de primera hora d'aquest matí també hi ha problemes per circular a la B-400, tallada a l'alçada de Saldes, i a la BV-4024, tallada a Guardiola de Berguedà, mentre que en la BV-4201 al seu pas pel mateix municipi hi és obligatori l'ús de cadenes. La neu també complica la circulació de vehicles a la BV-4022 entre Cercs i la Nou de Berguedà i la B-431 a Artés en direcció a Prats de Lluçanès.

  • La nevada, a Guardiola de Berguedà

Els problemes s'estenen, també amb la obligatorietat de transitar amb cadenes a les vies BV-4025 entre Cercs i Fígols i a la BV-43012 a Castellar de n'Hug. Succeeix el mateix a la C-16, entre Puigcerdà i Bagà; a la C-462 entre la Coma i la Seu d'Urgell i a la C-563 entre Truixent i Gósol.

Alteracions del transport escolar

La nevada ha provocat que la majoria de rutes de transport escolar del Berguedà quedessin afectades aquest dilluns 5 de febrer. Concretament, i tal i com informa el Consell Comarcal del Berguedà, ha quedat anul·lat el transport escolar en 11 rutes diferents que afecten el transport de 168 alumnes de primària i secundària.

A l'Alt Urgell, a la Seu, on ha començat a nevar més tard, s'ha decidit avançar el retorn dels alumnes a casa a la una de la tarda.

La neu també deixa sense llum i sense escola veïns del Solsonès

A Sant Llorenç de Morunys no han tingut llum durant tres hores, i aproximadament a quarts de dues de la tarda ha tornat, però encara han quedat zones amb problemes intermitents de subministrament, com a la residència La Vall, que donarà el sopar als avis "al llit mateix, i tots anirem a dormir d'hora", expliquen.

  • Fotos de la nevada al Solsonès

Els infants de la vall de Lord no han anat a escola. Segons el Consell Comarcal del Solsonès, a la comarca s'han anul.lat els serveis de transport escolar de la Coma a Sant Llorenç, de Sant Llorenç a Solsona, i de Solsona a Freixinet i Ardèvol, ja que la zona del Miracle també ha rebut la nevada, que ha afectat a la circulació.

Rescaten un autocar amb 59 estudiants a la carretera de Toses cap a La Molina

Els Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra han rescatat, aquesta passada, nit una seixantena d'estudiants que viatjaven en un autocar que ha quedat atrapat a la neu, a la carretera de Toses cap a La Molina (a Alp). Els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís a les 23.12h, i s'hi van desplaçar amb quatre vehicles més un cinquè del GRAE.

Un grup de nens, atrapats en una casa de colònies de Saldes

43 nens i 13 monitors ha hagut de passar la nit -hi hi passarà també la nit d'avui- en una casa de colònies a Saldes (Berguedà) després que l'autocar en què viatjaven va quedar atrapat a la carretera a causa del temporal de neu. Segons ha indicat Protecció Civil, l'autocar que transportava el grup havia sortit aquest diumenge a la tarda de la zona de La Coma i la Pedra i es dirigia cap a l'àrea de Barcelona però va quedar atrapat a la carretera B-400 a l'altura de la casa de colònies on els afectats s'han refugiat durant la nit. Després que el vehicle no podia avançar, els equips d'emergències van muntar un dispositiu perquè els nens i els monitors poguessin passar la nit a la casa de colònies. Avui s'ha posposat per demà, dimarts, el rescat.

Problemes a la C-25

Des de primera hora també hi ha afectacions a diversos punts de l'eix Transversal. Més concretament, al seu pas per Espinelves, a Osona, és obligatori l'ús de cadenes i hi està restringida la circulació a vehicles pesants a causa del gel a la calçada.