L’ICS Catalunya Central ha superat els objectius que s’havia proposat per a la campanya de vacunació contra la grip d’aquest hivern als centres d’atenció primària i ha superat la taxa del 39%, amb gairebé 59.300 persones vacunades. D’aquesta manera, ha aconseguit augmentar lleugerament la taxa de vacunació global i revertir la tendència decreixent dels darrers anys, i ha esdevingut l’única regió sanitària de Catalu-nya que creix respecte de l’any anterior, situada 2 punts percentuals per sobre de la mitjana catalana.

En la campanya del 2016, la cobertura de la vacuna a la Catalunya Central va ser del 38,4% i aquest any s’ha arribat al 39,2%, mentre que la mitjana catalana se situa en el 37%. La cap de la Unitat de Farmàcia de l’ICS Catalunya Central, Anna Bonet, apunta que «tot i que l’increment no ha estat el que voldríem, hem revertit la tendència decreixent, que era el nostre objectiu principal». Per assolir aquest canvi de tendència s’ha potenciat la pedagogia i la comunicació.

Per comarques, a l’Anoia, la cobertura global de vacunació ha estat del 38,04%; a Osona, del 37,7%; i al Bages-Berguedà, del 40,39%. Els professionals de la Gerència territorial de l’ICS Catalunya Central es van marcar com a objectiu «no fer ni un pas enrere en els índexs de vacunació general que s’havien aconseguit l’any anterior». Per això, es va engegar una campanya de conscienciació fent especial incidència en els grups de risc, com embarassades, malalts crònics o gent gran.

Com a novetat, Bonet apunta que s’ha fet «un pas qualitatiu molt important perquè no hem treballat la cobertura per franges d’edat sinó per grups de risc», un tret diferencial de la Catalunya Central. Això, «ens ajudarà de cara a la propera campanya per orientar les estratègies de comunicació de forma dirigida». D’aquesta manera s’ha constatat que les persone amb 2 factors de risc s’han vacunat en el 60% dels casos, amb 3, en el 65, i amb més de 3, pràcticament el 70%.

Malgrat la informació amb relació a la baixa efectivitat de la vacuna d’aquest hivern, Bonet destaca que «la campanya de vacunació anual contra la grip té per objectiu reduir la mortalitat i les complicacions greus en aquells pacients de risc i no pas evitar que el virus circuli, perquè aleshores s’hauria de vacunar a tothom». En aquest sentit, l’estratègia de la campanya de vacunació és «evitar o minimitzar que les persones més vulnerables se’n vegin afectades», per la qual cosa assegura que «totes les mesures de prevenció de la grip són claus i la vacunació és la millor estratègia malgrat les característiques canviants dels virus de la grip».

Tot i així, remarca que l’efectivitat de la vacuna en els grups de risc és superior i que la no vacunació d’aquests comporta que la protecció sigui nul·la, de manera que «és pitjor no vacunar-te».