El Jutjat Penal 2 de Manresa ha absolt l'advocada acusada de fer mentir un testimoni davant del jutge, segons la sentència a la qual ha tingut accés aquest diari. L'individu que va falsejar la seva declaració, Fransico Jesús J., havia dit que la lletrada i el seu client el van convèncer perquè en la declaració d'un judici celebrat el 2011 -al qual va assistir com a testimoni- confessés ser l'autor del delicte que es jutjava, tal com havia explicat aquest diari en la notícia que narrava la celebració del judici.

En la sentència, la jutge desvincula l'advocada perquè en la vista oral, celebrada el desembre de l'any passat, Francisco Jesús J. no va reconèixer la lletrada entre els assistents i, a més, considera que si hi hagués tingut alguna cosa a veure hauria preparat millor la declaració. La jutge sí que condemna l'individu que va donar fals testimoni i una altra persona involucrada a sis mesos de presó i a pagar una multa de 540 euros cada un. Els fets es remunten al 2009 i parteixen d'un cas de desobediència a l'autoritat aparentment senzill: un cotxe d'una empresa de construccions del Bages va fugir d'un control policial. Tot i que els Mossos no van poder aturar el vehicle, els agents van identificar el conductor com Sergio S., el fill del propietari de la constructora.

En el judici, celebrat dos anys després al Jutjat Penal 3 de Manresa, Sergio S. va negar els fets. Un testimoni va anar a declarar al judici, citat per l'advocada manresana, i va confessar que era ell el conductor del vehicle. Tot i així, el jutge va donar credibilitat als Mossos i va condemnar Sergio S. pel delicte de desobediència, en una sentència que després va confirmar l'Audiència de Barcelona.

L'advocada, que finalment ha quedat absolta, explicava ahir a aquest diari que ella va ser la primera sorpresa quan li van comunicar que l'acusaven d'induir a fals testimoni. La lletrada de Manresa, que s'enfrontava a dos anys de presó i tres anys d'inhabilitació per exercir l'advocacia, va dir en el judici celebrat el 2017 que la primera vegada que va veure Francisco Jesús J. va ser en la vista oral celebrada el 2011. «No vaig donar instruccions del que havia de dir», afirmava, i afegia que no havia parlat abans amb Francisco Jesús J. i que simplement el va proposar com a testimoni, en el judici del l'any 2011, i que el seu client -l'altre condemnat per fals testimoni- li ho va proposar. La vista oral per jutjar el delicte de fals testimoni es va haver de suspendre tres vegades, dues de les quals perquè no trobaven Francisco Jesús J., fet pel qual la jutge va emetre en dues ocasions una ordre de recerca i captura.

La fiscalia també acusava el pare d'un dels condemnats ahir, però la jutge el va absoldre. L'home que va donar fals testimoni en la vista oral del 2011 fins i tot va dir que les instruccions les rebia principalment per telèfon, però també que en una ocasió va anar al despatx de la lletrada. El fet de no reconèixer-la entre els assistents en el judici va ser un dels punts clau perquè la jutge l'absolgués.