Dos ferits amb contusions, i trasbals entre els veïns d'Artés, en plena fira. És el que va deixar l'agressió feixista d'ahir a la matinada al poble a un grup de persones que estaven penjat llaços grocs al carrer.

Els fets van tenir lloc pels volts de les 2 de la matinada, després que divendres al vespre l'ANC i veïns del poble haguessin organitzat una penjada de llaços grocs pel carrer aprofitant que aquest cap de setmana és fira. Segons van explicar a aquest diari els dos agredits en l'agressió (Jordi Jorba i una segona persona que es vol mantenir en l'anonimat), que ja han presentat denúncia als Mossos, després de participar en l'acte es van aturar en un bar de la carretera de Prats (just a continuació del carrer Rocafort), i mentrestant joves familiars seus aprofitaven per acabar d'enganxar alguns llaços que encara els quedaven als pilons del carrer.

A pocs metres, un grup de persones, entre els quals hi ha coneguts del poble per la seva ideologia vinculada a l'extrema dreta, hauria vist una de les joves enganxant els llaços. Segons apunten aquests mateixos testimonis, un d'ells li hauria pres els llaços de males maneres, mentre la resta del grup, «d'uns 7 o 8 individus» s'hi acostava en massa des de les escales d'un carreró que comunica la plaça Faura amb la car-retera de Prats. Veient l'aldarull «ens hi vam interposar sempre per intentar-los parar», explicava Jorba, però lluny d'aturar-se, les agressions van continuar. «Em van tombar a terra, i mentre un em tenia immobilitzat, els altres m'anaven tirant coces», explicava un dels agredits. «Jo mirava de protegir-me amb els braços però m'anaven donant cops al cap i a les costelles», afegeix, fins que van marxar en veure que s'acostava la Policia Local, a qui la jove a qui havien increpat inicialment havia aconseguit avisar. L'altre agredit, Jordi Jorba, també va patir contusions: «Em van donar un cop al cap i vaig caure estabornit», fins al punt que «tinc lapsus de memòria».

Coneguts al poble

Entre els implicats en l'agressió hi hauria veïns d'Artés que pertanyen a un grup de motards «i que ja coneixem per la seva ideologia de dretes», apunten els dos ferits, si bé «personalment no havíem tingut mai cap problema amb ells». Diuen que «constantment ens trobem que algú arrenca els llaços grocs o pancartes del poble», però no recorden cap aldarull com el d'aquesta nit per qüestions polítiques.

Jorba i el seu company, van denunciar els fets ahir al migdia als jutjats de Manresa, acompanyats d'alguns veïns i de l'advocat i membre de l'ANC de Manresa Lluís Matamala. Matamala va voler fer ressaltar que «la violència que es genera a Catalunya ve únicament del sector espanyolista en contra de la llibertat i la democràcia», i diu que és especialment visible des de l'1 d'octubre.