La Fundació Catalunya ha denunciat el precari estat de salut del català a la justícia, i destaca que els darrers estudis revelen que només el 8,4% de les sentències dictades a Catalunya són en català.

El Síndic de Greuges, professors de dret, representants de l'administració, entitats i col·legis professionals de l'àmbit judicial debatran durant un dia què caldria fer per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants a la justícia. La jornada es farà el dia 19 d'abril a la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona en la segona jornada «Drets lingüístics: present i futur».

La jornada ja va tenir una primera edició el mes de desembre passat en què es va analitzar la situació dels drets lingüístics del català dins l'àmbit judicial de l'Estat espanyol en comparació del tractament que en fan altres estats amb més protecció de drets lingüístics, com és el cas de Bèlgica.

Actualment, i segons l'últim informe sobre l'ús del català als jutjats (2016) que ha estat elaborat pel departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, només el 8,4% de les sentències dictades a Catalunya són en català. Aquesta és una dada que posa de manifest la poca presència que té el català en l'àmbit judicial. Amb aquest punt de sortida, en la jornada es debatran diferents possibilitats i polítiques lingüístiques per afavorir-ne l'ús.

En aquesta jornada de debat es presentarà el nou certificat jurídic de català, impulsat per la UB, i es duran a terme diferents ponències i taules rodones com ara la «Revisió crítica del règim lingüístic de l'Administració de Justícia».