El Jutjat Penal 1 de Manresa va condemnar aquest dijous la funcionària de l'Ajuntament manresà que va falsificar un examen d'accés del seu fill a una borsa de treball del consistori, aprofitant que era la cap de secció de Recursos Humans. L'acusada, que actualment treballa en un altre departament del consistori, va reconèixer ahir mateix l'autoria dels fets i va pactar amb la fiscalia una pena de conformitat, que es va establir en un any de presó (que no haurà de complir) i en 1.080 euros de multa.

D'aquesta manera, va quedar aprovada la culpabilitat de l'única persona que sempre havia aparegut com a sospitosa de la falsificació. L'acord de conformitat va evitar la celebració del judici.

Els fets, com va publicar aquest diari el setembre del 2016, es remunten a final de juny d'aquell any, durant el procés de selecció d'una borsa de treball de tècnics d'ocupació de l'Ajuntament. Una funcionària que formava part del tribunal de selecció va descobrir que algú havia col·locat un examen fals per substituir la prova que realment havia entregat l'aspirant a una plaça laboral. Les respostes que havia lliurat l'home a l'examinadora tenien un nivell deficient. La prova que l'endemà va aparèixer en el seu lloc tenia les respostes canviades (i eren les correctes), era més llarg i estava escrit amb una lletra diferent. La substitució es va realitzar quan l'examen original era custodiat a Recursos Humans, a sobre d'una taula del personal administratiu del departament.

La funcionària que va descobrir els fets havia fotografiat l'examen original que li havia lliurat l'aspirant, estranyada pel seu baix nivell, en contrast amb el fet que l'home havia tingut la més alta qualificació en una prova anterior. L'endemà, durant la correcció de les proves, va observar amb sorpresa que l'examen que constava a l'expedient era un que tenia les respostes canviades.

Un dia després, la funcionària va comunicar els fets al seu superior, i, unes setmanes més tard, ho va fer a la seva regidora. El govern municipal va decidir no obrir cap expedient intern, sinó que va denunciar el cas al jutjat, després de realitzar una prova cal·ligràfica que confirmava la manipulació de l'examen. I va canviar de departament la mare del candidat afavorit, que en aquell moment ja era l'única sospitosa dels fets. La dona va passar a treballar a l'àrea de Territori.

El cas va ser investigat pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Manresa, que va processar a l'única imputada la mare del candidat. El cas va arribar finalment ahir al Jutjat Penal número 1 de Manresa, tot i que prèviament la defensa ja havia pactat la sentència de conformitat. Durant la vista judicial d'ahir, l'acusada va reconèixer l'autoria dels fets davant de la jutgessa i va acceptar la pena imposada. D'aquesta manera, es va evitar el judici.

La sentència, doncs, considera provat que Montserrat Palacios va cometre el canvi entre les 11.30 h del 29 de juny i les 10 h del 30 de juny del 2016. Segons els fets reconeguts per l'acusada, la dona va agafar l'examen original realitzat pel seu fill i el va substituir per un altre que havia fet ella mateixa, amb les respostes correctes.

La sentència condemna Palacios per un delicte de falsedat en document oficial i li imposa una pena d'un any de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents, amb la condició que no torni a delinquir. També ha de pagar una multa de 1.080 euros i se li inhabilita durant un any el dret al sufragi passiu (és a dir, al dret a ser escollida en unes eleccions).