El Jutjat Penal 2 de Manresa ha assenyalat per al proper dilluns 21 de maig, a 2/4 d'11 del matí, el judici contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), que està acusada de desobediència per no haver retirat l'estelada de l'ajuntament durant dues jornades electorals. Venturós, però, encara no ha decidit si compareixerà al judici, segons va explicar ahir a Regió7 el seu advocat, Benet Salellas, exdiputat al Parlament.

La fiscalia demana per a Venturós la pena de sis mesos d'inhabilitació i una multa de 540 euros. Segons Salellas, en cas que Venturós optés finalment per no acudir a la cita, el judici es podria celebrar igualment sense ella, ja que es tracta d'un tipus de pena en què no és obligatòria la presència d'un acusat. De totes maneres, va assenyalar Salellas, «encara no hem decidit quina estratègia seguirem aquell dia» i no descarta, per tant, que Venturós acabi presentant-se davant de la jutge.

Per aquest cas, l'alcaldessa berguedana va ser detinguda pels Mossos el 4 de novembre del 2016 per portar-la a declarar al Jutjat d'Instrucció 1 de Berga, després de no haver-hi comparegut durant les citacions anteriors.

El jutge de Berga, després de prendre-li declaració, va arxivar inicialment la causa, però la fiscalia va aconseguir que l'Audiència de Barcelona reobrís el cas, que va ser derivat al Jutjat Penal 2 de Manresa, que és qui el jutjarà.

En el seu escrit d'acusació, la fiscalia considera que Venturós va desobeir els requeriments de la junta electoral de zona perquè retirés l'estelada del balcó de l'ajuntament a les eleccions catalanes i a les eleccions generals del 2015 (que es van celebrar, respectivament, el 27 de setembre i el 20 de desembre).

El ministeri públic conclou que «la presència de l'estelada a la façana de l'ajuntament, com una demostració d'una opció política, va en contra del deure de neutralitat de les institucions durant els processos electorals i pot distorsionar-los».