Una quinzena de lletrats del Col·legi d'Advocats de Manresa, que exerceix l'acusació particular, van acabar d'ultimar ahir mateix tot un seguit de recursos que presentaran contra les resolucions del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa. Els recursos seran presentats avui mateix a l'Audiència de Barcelona. En cas que l'Audiència els rebutgés, la intenció del Col·legi és recórrer al Tribunal Constitucional i, si cal, a Estrasburg.

«En les interlocutòries de la jutge de Manresa, hem vist una clara intenció de tancar en fals el tema, i d'evitar que arribi a judici», lamentava ahir David Casellas, un dels advocats del Col·legi que exerceixen l'acusació. «No vol que la investigació sigui completa ni que es pugui imputar cap guàrdia civil al Bages», constatava.

Casellas va lamentar que la jutge es negui a identificar els agents que van causar les lesions, quan, en canvi, l'octubre passat, va ser ella mateixa qui va demanar a la Guàrdia Civil que identifiqués els agents que van intervenir en cadascun dels cinc operatius del Bages. Aleshores, però, la Guàrdia Civil només va identificar agents de les comitives judicials (que són els que van anar a declarar), però no pas els antiavalots que van participar en els dispositius. Aquesta feina d'identificació és la que s'estava fent ara, i ara ha quedat totalment tallada per la jutge. «Recorrerem la decisió perquè ens provoca una gran indefensió», va assenyalar Casellas. «Ara ens ha dit que no al que abans ens havia dit que sí», va retreure.

Per al Col·legi d'Advocats, la jutge, amb aquestes interlocutòries, «s'ha avançat en la seva valoració jurídica, quan encara no li corresponia fer-ho», ja que el procés d'instrucció encara no s'ha acabat i queden pendents algunes declaracions per fer. «El que havia de fer la jutge era declarar pertinents o no pertinents les proves, i no pas posar-se a valorar», va assenyalar. «Ens pretén deixar en un carreró sense sortida: considera que no s'han de practicar proves, perquè no hi veu delicte, i, a la vegada, paradoxalment, no veu delicte perquè no s'han practicat proves».

Això demostra, segons Casellas, que la magistrada «ha prejutjat ja d'alguna manera, sense esperar que es practiquin la resta de proves. I que vol deixar impune l'ús excessiu de la força de la Guàrdia Civil, que en molts casos va ser desproporcionada i excessiva».