Dues persones han mort aquest dimecres al matí en l'accident d'un ultralleuger a la Seu d'Urgell, segons han confirmat fonts dels Bombers de la Generalitat. Els seus cossos, però, no han pogut ser excarcerats fins ben entrada la tarda. Una de les víctimes és un home de 73 anys, de nacionalitat belga i amb residència a Andorra. L'altre persona encara està pendent d'identificació.

Els fets han tingut lloc a 3/4 d'11 del matí, quan l'ultralleuger s'ha estavellat a prop de l'aeroport de la capital de l'Alt Urgell, per causes que es desconeixen. Els dos ocupants de l'aparell han perdut la vida.

L'alerta l'ha donat un camioner que ha avisat de la caiguda d'una avioneta prop de l'aeroport. En confirmar l'avís, s'han desplaçat al lloc dels fets sis dotacions dels Bombers de la Generalitat amb efectius del GRAE (Grup d'Actuacions Especials), tres unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), efectius dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, el personal de l'aeroport i efectius dels Bombers d'Andorra.

5

Accident aeri amb dues víctimes mortals a la Seu d'Urgell

Els Mossos d'Esquadra han activat la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria, que es farà càrrec de la investigació per aclarir les causes de l'accident. Així mateix, també han procedit amb les tasques judicials per tal de fer l'aixecament dels cadàvers.

Seguint el protocol, la Direcció General de Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla especial per a emergències aeronàutiques a Catalunya, AEROCAT, en previsió de possibles dificultats a l'hora de gestionar la situació d'emergència. En primer lloc, s'ha ''preservat la zona'' per actuar sense contaminar ni alterar res de l'entorn. Els Bombers han observat que a l'avió estavellat hi havia dues persones mortes i tot seguit han fet un ''llit d'escuma'' perquè hi havia un petit vessament de combustible. D'aquesta manera han fet que el carburant es diluís i s'han evitat riscos.

Els treballs d'excarceració dels cossos han estat laboriosos

Els cossos de les dues víctimes mortals han quedat atrapats a l'aparell i no s'han pogut excarcerar fins que s'ha desactivat el dispositiu d'expulsió que hi ha al davall dels seients del pilot i el copilot. S'havia de fer així per ''protegir'' els agents policials i Bombers que ha treballant al lloc dels fets ja que el dispositiu es podria accionar accidentalment i provocar lesions a algú.

L'inspector Salvador Plens ha explicat que l'aeroport d'Andorra-La Seu opera tant amb vols comercials com amb vols de privats, i aquest que s'ha accidentat era el d'uns privats. Segons Plens, l'avioneta fa servir aquest aeroport habitualment per realitzar diverses maniobres, com aquest dimecres, que malauradament han acabat en tragèdia Encara no ha pogut transcendir la identitat de les víctimes fins que no sigui excarcerades.

Per excarcerar-les de l'aparell ha calgut desactivar el dispositiu d'expulsió. Es tracta d'un sistema que es fa servir per expulsar els passatgers de l'avió abans de patir un accident tot i que ''sembla ser que avui no ha pogut ser així''. Un cop retirat els cossos de l'aparell se'ls farà l'autòpsia.