Un intern de la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada es va enfilar dimarts a la tarda a dalt d'un mur de més de quatre metres d'alçada, i no se'n va moure durant dues hores, segons va divulgar ahir el sindicat CCOO i van confirmar fonts del departament de Justícia. L'home, que amb aquesta acció volia reivindicar més drets penitenciaris, com ara fer més trucades, va acabar baixant voluntàriament. No hi va haver, però, cap perill que fugís a l'exterior perquè el mur que va escalar és una paret interna que separa dos patis interiors diferents.

Els fets van tenir lloc dimarts a les 5 de la tarda a la secció d'Infermeria de Lledoners. L'home hi havia ingressat feia uns quants dies, després d'haver protagonitzat una vaga de fam al seu mòdul amb el mateix objectiu reivindicatiu. «Passa per èpoques més estables i d'altres en què es desestabilitza», afirmen fonts del centre.

Quan era l'hora de sortir al pati, sense que se n'adonés ningú, va aconseguir escalar la paret. Primerament, va aconseguir arribar fins a una cistella de bàsquet collada al mur i, des d'allà, va saltar fins al capdamunt de la paret.

Durant dues hores, els funcionaris del centre van estar negociant amb ell per intentar convèncer-l0 que baixés de la paret. L'home reclamava canviar de centre penitenciari i tenir dret a fer més trucades a l'exterior.

La situació va obligar el director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calderó, a presentar-se a Lledoners. Fonts de Justícia van explicar que ho va fer perquè sempre intenta ser present al lloc d'un incident.

Finalment, al cap de dues hores, l'home va accedir a baixar voluntàriament mitjançant una escala que li van facilitar els mateixos funcionaris. Posteriorment, va ser ingressat al departament de règim tancat del centre.

El reclús en qüestió, que compleix condemna per delictes comuns, ja havia protagonitzat incidents similars a la presó de Brians 2, segons va denunciar ahir el sindicat CCOO, que és majoritari a Lledoners.

El secretari de la secció sindical de CCOO, Òscar Besa, qualifica l'incident de «greu». Besa exigeix al departament de Justícia que, «d'una vegada per totes, doni una solució als interns que protagonitzen aquest tipus d'incidents». També demana a Justícia que «no empitjori encara més la nostra precarietat laboral». El sindicat felicita el personal de servei «per la seva tasca i professionalitat».

Fonts de Justícia també van ressaltar que l'incident es va poder resoldre amb èxit gràcies a l'actuació dels caps de servei, que van poder convèncer el reclús.