Els dos mossos d'esquadra que l´1-O estaven a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada van negar aquest dilluns davant de la jutge haver desobeït la Guàrdia Civil i van explicar que únicament els van advertir que hi havia molta gent congregada, inclosos avis i nens, i que era impossible poder entrar a l'institut sense alterar la convivència ciutadana, segons fonts judicials.

Els antiavalots de l'institut armat, però, van acabar entrant al centre per la força, i van causar quinze ferits. Un dels lesionats és precisament un dels dos mossos, que va rebre un cop de porra i que, en fer un pas enrere, es va trencar el bessó d'una cama. Tot i que ja va presentar una denúncia per lesions contra la Guàrdia Civil, la jutgessa manresana, no ha imputat de moment cap antiavalot.

Els dos agents catalans van declarar aquest dilluns com a investigats per un delicte de desobediència davant del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa. La magistrada, María Teresa Rodríguez, els va imputar aquest delicte després de rebre l'atestat de la Guàrdia Civil, que atribuïa als dos mossos una presumpta resistència greu. Segons el cos armat, els dos agents van voler «obstaculitzar» el pas d'una quinzena d'antiavalots.

En la seva declaració d'aquest dilluns, tots dos van negar l´acusació. Segons van explicar, aquell dia van acudir a primera hora a l´IES Quercus, amb el propòsit de tancar el centre de votació, tal com ordenava el TSJC, però, davant de la gran afluència de persones concentrades a l´indret, van trucar a la sala de comandaments per comunicar que seria un risc actuar.

Segons van afegir, els dos agents van seguir a les portes de l'institut fins que van veure acostar-se un grup d'antiavalots de la Guàrdia Civil, desfilant en formació. Aleshores, els van voler advertir que hi havia molta gent congregada, en actitud pacífica, i que era un perill actuar. I que, a més, entre la multitud, hi havia gent gran i nens. Els dos mossos van voler evidenciar que era impossible poder entrar a l'institut sense alterar la convivència ciutadana, que era una condició que imposava la interlocutòria del TSJC a l'hora d'ordenar que es tanquessin els col·legis electorals.

Malgrat que els dos mossos van demanar qui era el cap de l'operatiu, els guàrdies civils no els van fer cas i es van dirigir cap a les escales d'accés a l'institut. En aquell moment, un dels dos mossos va patir un cop de porra d'un antiavalot. En rebre'l, l'agent català va fer un pas enrere i es va trencar el bessó d'una cama, segons va declarar ahir. Per aquest motiu, va denunciar la Guàrdia Civil per lesions. Malgrat tot, la jutgessa no ha imputat cap guàrdia civil per aquests fets. L'altre agent català també va rebre una empenta que el va fer caure, tot i que, en el seu cas, no va denunciar lesions.

En la seva declaració d'aquest dilluns, els dos mossos van respondre totes les preguntes, incloent-hi les de la jutge, les del fiscal, les dels voluntaris del Col·legi d'Advocats de Manresa (que representen els ferits per les càrregues) i les dels advocats de la Generalitat, que són qui els defensen en el procés.

Els dos agents, segons van explicar ells mateixos davant de la jutge, treballen habitualment fora del Bages i no es dediquen a la seguretat ciutadana, sinó que estan assignats al trasllat de presos del centre penitenciari de Brians.