El jove tuitaire d'Igualada Joan Mangues, membre les Joventuts d'Esquerra, va comparèixer ahir al Jutjat d'Instrucció 12 de Madrid, acusat d'un presumpte delicte d'injúries i calúmnies per haver fet una piulada a Twitter arran de la mort d'un manter senegalès al barri de Lavapiés el 15 de març.

Mangues, de 21 anys, només va contestar les preguntes del seu advocat i va defensar que la seva piulada era en clau de «crítica social» i que «no pretenia imputar cap delicte a ningú». En concret, el jove va contestar un tuit fet per l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, on va assegurar: «Manuela, que Mmame Mbage no ha mort, l'han matat a pals».

En la seva declaració d'ahir davant del jutge, Mangues va voler contextualitzar la piulada i «posar en evidència el que creiem que ha estat una mala interpretació dels sindicats policials», que són els que van denunciar l'igualadí. El fiscal, en canvi, no es va presentar ahir a l'interrogatori.

Segons va explicar Mangues a la sortida del jutjat, «els sindicats se senten al·ludits però no hi ha cap tipus d'interpel·lació ni se'ls cita directament». « A pals és una expressió col·loquial que podríem fer servir qualsevol de nosaltres per dir, per exemple, quin pal d'examen o quin pal de dia».

De fet, el seu advocat, Joan Boix, va aclarir que el seu client «no va fer cap interpel·lació directa a ningú» en la seva piulada a Twitter i, per tant, considera que els tres col·lectius de policies que van interposar la querella contra ell no es poden sentir interpel·lats.

A més, Boix assegura que aquests col·lectius policials no estan «legitimats» per presentar la querella perquè «no ho permeten els seus estatuts». «Per presentar una querella d'aquest tipus necessitarien una autorització de la seva junta directiva i no ho han fet», va assegurar Boix.

Una altra de les irregularitats processals que denuncia el lletrats és que fins ahir mateix no van tenir accés a totes les actuacions, mentre que, segons Boix, «el més normal és que les haguéssim pogut consultar almenys amb una setmana d'antelació». L'advocat també ha denunciat que no hi ha hagut «cap intent de fer un acte de conciliació previ». Per tot plegat, creu el lletrat, «no només no s'hauria de procedir a l'arxiu, sinó a la nul·litat absoluta de la causa».

Mangues va rebre el suport de diferents grups, com Òmnium i l'ANC, i també la de dirigents polítics, com el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, que va acompanyar el jove igualadí a l'Audiència Nacional. A més, Carles Puigdemont va fer una piulada de suport a Mangues en què li va transmetre «molts d'ànims i una abraçada ben forta». A més, unes 300 persones ja es van concentrar diumenge al vespre a Igualada per mostrar suport a Mangues.

El jove es va mostrar molt agraït per totes les mostres de suport i va assegurar sentir-se «molt afortunat». Mangues se sent «content» amb la seva declaració i confia que la causa es pugui arxivar: «Si ja no li veia cap sentit abans de venir, crec que després d'exposar tot el que he dit no crec que tinguin intenció de tirar endavant».