L'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, on ell va resultar ferit, juntament amb quinze santjoanencs més. Ariso va denunciar davant la jutge «el dany moral» que van patir ell i la resta de veïns a causa de la violència policial. En el seu cas, va concretar, va rebre un cop de porra i un altre d'escut.

«Quan vaig decidir denunciar els fets, no ho vaig fer tant per les ferides, sinó pensant en el dany moral que se'ns va fer a la gent que hi érem concentrats», va explicar Ariso davant dels mitjans de comunicació en sortir dels jutjats. Segons l'alcalde, aquell dia ell es va concentrar a l'IES Quercus per defensar «una cosa tan lògica del segle XXI com el dret a votar», i també per «defensar la gent que estàvem sent agredits».

En el seu cas, va explicar, va rebre un cop d'escut en una orella i un cop de porra en un costat. «Jo tenia més gent al davant. Ens tenien apilotats contra una tanca, i no picaven de manera correcta: ho feien de dalt a baix. Jo vaig rebre un cop perquè l'escut d'un guàrdia civil va passar per sobre d'una persona. I la porra d'un altre agent també es va colar entremig de la gent», va explicar.

Quan la jutge i el fiscal li van preguntar si era conscient que estava participant en un referèndum declarat il·legal pel TSJC, Ariso va respondre que «jo era a l'IES Quercus com un ciutadà més, intentant exercir el meu dret a vot. Per a mi, el referèndum era totalment legal, perquè l'havia convocat el Govern de Catalunya», va assenyalar.

Ariso va explicar a la premsa que l'actuació de la Guàrdia Civil va ser tan ràpida que ell no va tenir temps d'intentar parlar amb els agents en la seva condició d'alcalde. «Així que els guàrdies civils van saltar de les furgonetes, els Mossos s'hi van intentar acostar, però els van fer fora. I, de seguida, van pujar les escales i van anar a xocar contra la gent», va dir.

L'alcalde santjoanenc va declarar al jutjat durant tres quarts d'hora davant de la magistrada, el fiscal, l'advocada de l'Estat i els seus propis advocats. La jutgessa va ser qui li va adreçar més preguntes, tot i que, en cap moment, no va fer referència a la seva condició d'alcalde. «No m'ha preguntat sobre la convocatòria del referèndum, però sí que crec que tant la jutge com la fiscalia han intentant fer-me entrar en contradiccions», va dir. Segons Ariso, «les preguntes tant del fiscal com de la jutgessa intentaven esquivar tota la part de les càrregues policials».

Ara per ara, Gil Ariso no ha estat imputat per desobediència per la jutge, malgrat que sí que va imputar Pesarrodona i els alcaldes de Fonollosa de Callús, els quals també havien denunciat les càrregues. «Si se m'acusés de desobediència, defensaria que el que vaig fer és donar el vistiplau perquè la gent pogués expressar el dret democràtic de votar», va dir.