Entre els consells per a una revetlla de Sant Joan segura, Protecció Civil de la Generalitat incideix aquest any en un missatge: evitar comprar petards per Internet, i fer-ho com s'ha fet tota la vida, en establiments físics homologats.

Encara que la Generalitat no té dades sobre si realment ha augmentat el nombre de vendes de pirotècnica per Internet, sí que ha constatat la presència a la xarxa de nombroses botigues virtuals que, entre el seu immens catàleg, ofereixen també aquest tipus de productes. I cap d'aquestes plataformes, adverteix la Generalitat, no garanteix prou seguretat.

«És evident que hi ha una tendència a l'alça de comprar productes per Internet, i volem evitar que això també succeeixi en el cas dels petards», explica Montse Font, cap de servei de Gestió d'Emergències de Protecció Civil.

El perill, aclareix Font, no es refereix a aquelles empreses homologades que ofereixen la possibilitat de fer una compra a través de la seva web corporativa, ja que, en aquest cas, «l'empresa obliga sempre el client a recollir el material físicament a la botiga», explica. El perill, doncs, es produeix en aquelles botigues on-line que permeten fer una compra per Internet i rebre el producte a casa. «I el petard no és un tipus de producte que es pugui vendre d'aquesta forma», adverteix Font.

El primer motiu, bàsic, és que els petards que ofereixen aquestes botigues on-line no reuneixen garanties de seguretat, ja que es desconeix les circumstàncies en què han estat fabricats i les condicions en què s'han emmagatzemat. «No tens la garantia que no et puguin esclatar a la mà. Tots els productes pirotècnics han d'estar homologats», alerta Font.

Un segon motiu, molt important, és per garantir la seguretat dels transportistes. «Moltes vegades, els missatgers que transporten productes comprats on-line desconeixen ben bé què és el que porten. I, per tant, corren un risc», afegeix. Un tercer motiu és que la compra de productes pirotècnics per Internet no permet controlar que els clients siguin més grans de 18 anys, com marca la llei.

Els compradors de petards que poden tenir la temptació d'adquirir-ne per Internet són els que vagin a última hora i i que, per tant, vulguin evitar fer cua a les botigues. «Però ningú se l'hauria de jugar així. Si no es vol fer cua, sempre es pot fer la comanda per telèfon o on-line. Però cal passar per la botiga», diu Montse Font.

Un cop s'han comprat els petards, altres consells bàsics són no guardar-los en butxaques, no subjectar-los amb les mans, allunyar-los del cos, i esperar mitja hora a tocar un petard que no s'ha encès bé. Pel que fa als coets, no es poden llançar a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.