La dona de 70 anys de Fonollosa que l'1-O es va fracturar un canell després de ser arrossegada per un guàrdia civil va patir la lesió «a causa de l'edat i de la inèrcia», i no pas per cap ús desproporcional de la força. És el que afirmava fa unes setmanes, en una resolució, la jutge de Manresa que investiga les càrregues del Bages. I, precisament, aquest ha estat el mateix argument que ha utilitzat aquest dimecres el tinent de la Guàrdia Civil que va dirigir l'operatiu a Fonollosa, en la seva declaració com a testimoni davant de la mateixa jutgessa.

Durant l'interrogatori en seu judicial, els advocats del Col·legi de Manresa que exerceixen l'acusació particular han demanat explicacions al tinent sobre l'actuació policial contra la fonollosenca, que va caure a terra després de ser tibada per la força per un guàrdia civil, motiu pel qual es va fracturar el canell. El cap de l'operatiu ha tret importància a la lesió de la dona i ha assegurat que va caure a terra «a causa de la inèrcia i de la seva edat», tot obviant el fet que primerament va ser empesa de forma enèrgica per un agent.

El tinent, que ha vist al mateix jutjat les imatges de les càrregues a Fonollosa, ha insistit que van ser proporcionals i, a preguntes dels advocats, ha assegurat que no sabria identificar el guàrdia civil que va actuar contra la fonollosenca de 70 anys. «El podria reconèixer entre quatre o cinc agents», ha declarat.

Tot i així, la víctima sí que el sabria identificar perfectament, tal i com va declarar el 30 de maig passat davant de la jutgessa. «Era un home alt, molt ferm, amb bigoti», va relatar. «Em va agafar d'una revolada i em va llançar un tros enllà. En els vídeos es veu molt bé com em tira a terra. I, en caure, és quan em vaig fracturar el canell», va explicar.