El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va alertar aquest dijous que la campanya d'incendis forestals d'aquest 2018 podria endurir-se a mitjan o a final d'estiu. Buch va advertir que les pluges han donat lloc a nova vegetació que està creixent i que aviat esdevindrà combustible disponible per cremar. Per tot plegat, va demanar «no abaixar la guàrdia» i extremar les precaucions.

Buch va fer aquestes valoracions en la presentació dels recursos personals i materials de què disposa Interior per fer front als incendis d'aquest 2018. Entre d'altres, tindrà 37 mitjans aeris, s'obriran diversos parcs d'estiu, punts de guaita i columnes mòbils i s'incorporaran als parcs de bombers 850 nous guaites, ajudants d'ofici forestal, tècnics de sales de control, infermers i operadors de vol, entre d'altres.

La campanya d'incendis forestals d'aquest 2018 ha començat més tard a causa de la pluja dels darrers mesos, que ha omplert de verd molts racons del país i també els vorals de les carreteres i autopistes. Malgrat que aquest fet ha contribuït a reduir la sequera arreu del territori, el departament d'Interior alerta que tota aquesta vegetació, amb un estiu sec, podria acabar-se convertit en material inflamable: «La pluja ens ha ajudat a fer front a un inici d'estiu bo de cara a possibles incendis, però aquesta vegetació que ara surt verda, a final d'estiu pot ser combustible, i això podria ser perjudicial a final d'estiu», va explicar el conseller d'Interior, Miquel Buch, que va dir que la campanya serà «complicada».

Aquesta situació, però, no és idèntica a tots els racons del país. Als extrems nord i sud del país, en àrees com l'Empordà, la pluja no ha estat igual d'intensa, ja que no hi ha plogut com sí que ho ha fet a la Catalunya Central o a la costa central. De la mateixa manera, el litoral de les Terres de l'Ebre, Tarragona i Girona nord són les àrees més sensibles.

El conseller d'Interior va aprofitar l'acte d'aquest dijous per demanar col·laboració ciutadana i també precaució. «Que hagi plogut no vol dir que puguem fer el que vulguem», va apuntar Buch, que va advertir que no s'ha «d'abaixar la guàrdia». Alhora va dir als ciutadans que «han de saber gaudir del medi ambient però també saber-lo respectar».

Per fer front a la campanya, el departament ha contractat 850 persones de sectors interdisciplinaris que se sumaran als equips que combaten les flames, i que s'han format a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Es tracta de guaites forestals, tècnics especialistes, operadors de control, ajudants d'ofici forestal, persones per al taller de ràdio, diplomats en infermeria, guaites o GRAF, entre d'altres.

Pel que fa a mitjans, es compta amb 25 helicòpters i 12 avions, a més dels drons que el departament d'Agricultura ha adquirit per captar imatges tèrmiques aèries per localitzar ràpidament les àrees on es puguin generar focs. Aquest any, 600 agents rurals, enginyers forestals i efectius del Servei de Prevenció d'Incendis participen en la campanya, sumats als membres de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

A banda, la direcció general de Protecció Civil posa en marxa com cada any un dispositiu especial amb el seguiment diari dels nivells de risc d'acord amb el mapa de prevenció d'incendis forestals de la direcció general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi en coordinació amb els Agents Rurals i els Bombers.