La caiguda de dos cables elèctrics a la C-16 va obligar a tallar totalment durant més de dues hores la carretera ahir a Cercs. Es tracta de la principal artèria viària del Berguedà, que connecta els Pirineus amb la zona metropolitana, i la incidència va provocar en sentit sud tres quilòmetres i mig de cues. La caiguda dels cables va tenir lloc en el punt quilomètric 103, on es van desplaçar tècnics d'Endesa que van estar treballant per comprovar que era segur circular per la zona afectada. En sentit Puigcerdà es va registrar un quilòmetre de retencions.

Els vehicles que circulaven per la C-16 van poder continuar la seva marxa perquè els Mossos d'Esquadra van desviar, en sentit sud, els cotxes per Sant Jordi a través de la carretera secundària C-1411z, que connecta aquest poble amb el nucli urbà de Cercs. Membres de Protecció Civil indicaven als conductors per on havien de passar fins a tornar, altra vegada, a la C-16. La incidència va afectar, també, el servei elèctric i uns 140 veïns de la Rodonella, Sant Jordi i el petit barri del Puig -tot pobles i nuclis urbans que es troben en el terme municipal de Cercs- es van quedar sense electricitat durant més de dues hores. Endesa va poder, a primera hora de la tarda, restablir el servei. Poc abans de les 4 es va obrir el trànsit en sentit sud i 1/4 de 5 de la tarda ja es podia circular pels dos car-rils. A causa de les retencions, la normalitat no es va restablir fins a una hora més tard. De fet, aquest mateix punt de la carretera va ser escenari de noves retencions al vespre, però per la gran quantitat de vehicles que baixaven cap a Barcelona, en l'operació tornada.

El principal temor del Servei Català de Trànsit era que la carretera encara estigués tallada quan la majoria de conductors circulessin per desplaçar-se a Barcelona. Però els tècnics d'Endesa van poder arreglar la incidència abans i, de fet, les cues van ser inferiors a les que es van registrar hores més tard.

Tot apuntaria que un ultralleuger hauria malmès els cables de mitja tensió, d'un gruix de dos centímetres. Persones que estaven fent activitats al pantà de la Baells haurien vist com un ultralleuger, amb una maniobra anormal, hauria sobrevolat la zona. Els Mossos estan investigant els fets, però tot sembla apuntar que el pilot hauria estat el causant de la incidència. La policia diu que encara ha d'aclarir els detalls dels fets. Endesa va anunciar ahir que interposarà una denúncia pels desperfectes ocasionats a la línia i les afectacions que ha comportat, el que sol fer la companyia quan hi ha desperfectes a la línia provocades per causes alienes al manteniment i a les tasques del personal de la companyia.

Els tècnics han retirat els cables però avui hi hauran de tornar per reparar la línia. Una maniobra que s'haurà de fer amb helicòpter i que comportarà haver de tallar, de nou, la C-16. Ahir a la nit encara s'havia de concretar l'hora.