La fiscalia va demanar aquest dimecres 22 anys de presó per a dos joves acusats d'haver atracat amb una «extrema violència» dues dones, de 83 i de 62 anys d'edat a Manresa, per robar-los les pertinences, ara fa dos anys. Les víctimes van rebre cops de puny a la cara i van resultar ferides de caràcter greu.

Durant el judici, celebrat a l'Audiència de Barcelona, els acusats, que són parella i que es troben en presó provisional, van negar l'autoria dels fets. Ell, però, va esclatar a riure quan va sentir que la seva parella declarava que, en el moment d'una de les agressions, eren «a l'església».

Els fets es remunten a l'octubre del 2016. La primera agressió va tenir lloc el dia 15 a la tarda, al carrer Bisbe, un carreró situat a prop de l'ajuntament. Segons la fiscalia, els acusats, Vladir S. R. i Mihaela A. C., de nacionalitat romanesa, es van acostar, per darrere, a una vianant de 83 anys i la van agredir amb cops de puny a la cara, fent servir una gran violència. La dona va caure malferida a terra, i ells, abans de fugir, li van robar la bossa de mà, on la víctima portava dotze participacions de loteria.

«Només recordo que algú, que venia darrere meu, em va donar un cop de puny. I ja no vaig veure res més», va explicar aquest dimecres davant del tribunal la víctima, amb un aspecte molt fràgil. Poc després, una noia que caminava pel carrer va trobar la dona malferida a terra. «Pensava que havia caigut. Tenia molta sang», va relatar.

L'anciana tenia fractures dels ossos de la cara i del nas, i va haver de ser intervinguda a la Vall d'Hebron. Com a seqüela principal, té un enfonsament facial de l'òrbita esquerra. «Veig de forma borrosa en un ull», va explicar.

Pocs dies després, el 20 d'octubre, va tenir lloc la segona agressió. En aquest cas, la víctima era una dona de 62 anys que, en el moment dels fets, estava entrant a l'edifici on viu, al barri de la Parada. «Recordo que, abans d'entrar-hi, vaig veure una parella jove a la plaça. No tenien mal aspecte», va explicar aquest dimecres, i va afegir: «Em vaig girar d'esquena a ells i vaig ficar la clau a la porta. I ja no recordo res més. Quan vaig recuperar el coneixement, era a l'hospital».

Segons la fiscalia, els dos joves, aprofitant-se de la complexió «prima i menuda» de la víctima, la van agredir per darrere, i van utilitzar també «una violència innecessària i desmesurada». Li van donar diversos cops al cap i a la cara, fins que la víctima va perdre el coneixement. A continuació, li van robar la motxilla, les joies i el telèfon mòbil, i van fugir.

A causa de l'agressió, la dona va tenir un traumatisme cranioencefàlic, policontusions amb sagnat en una orella, i diverses fractures. A més, va perdre totes les peces dentals que tenia. «Em van arrencar tota la boca», va expressar aquest dimecres davant del tribunal. La víctima va necessitar prop d'un any per recuperar-se de les ferides.

Gràcies a les imatges de càmeres de seguretat, els Mossos van identificar els dos agressors, Vladir S. R. i Mihaela A. C., que residien en un pis del carrer de Circumval·lació. A més, la víctima de la Parada els va reconèixer com els dos joves que havia vist just abans dels fets. Tots dos van ser detinguts i enviats a presó preventiva.

Aquest dimecres, en el judici, Vladir S. es va negar a declarar i únicament va dir que, en aquella època, fumava marihuana. Mihaela A. sí que va respondre a les preguntes, però va ser per negar els fets. Va admetre que el dia de l'agressió al carrer Bisbe tots dos eren a la zona, però en un lloc molt diferent: «a l'església», sense especificar si es referia a la basílica de la Seu. Segons ella, s'hi van estar «mitja hora». En sentir-la, Vladir S. es va posar a riure.

El cas va quedar vist per a sentència. A banda de la pena de presó, per dos delictes de robatori violent i lesions greus, la fiscalia vol que els acusats indemnitzin les víctimes amb 45.000 euros.