La magistrada del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, que investiga l'1-O al Bages, ha citat a declarar el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona per al proper 10 d'octubre. Segons la notificació que ha rebut el regidor, se'l crida per un delicte de "desobediència greu", tot i que fonts judicials han aclarit que té els mateixos efectes penals que el delicte que ja se li havia atribuït inicialment, el de "desobediència".

La jutge ha tornat a cridar Pesarrodona després de la interlocutòria de l'Audiència Provincial de Barcelona, que apuntava que s'havien infringit els seus drets perquè el passat mes de febrer, quan se'l va citar per primer cop, no se'l va informar del motiu pel qual se l'investigava. El tribunal provincial va sentenciar que calia repetir el procés.

Pesarrodona havia estat citat a declarar el passat 7 de febrer al Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa. No va ser fins que va estar davant de la jutge que el regidor de Sant Joan va saber que se l'investigava per un delicte de desobediència. Per aquest motiu, es va acollir al dret a no declarar. La defensa del regidor va presentar un recurs a l'Audiència de Barcelona en considerar que s'havien infringit els drets del regidor en no haver estat notificat del motiu de la declaració.

Fa tres setmanes, l'Audiència els hi va donar la raó i va dictaminar el retrocés del procés de desobediència al regidor abans del dia que se'l va citar per declarar a efectes que "se l'informi expressament dels fets que se li atribueixen".

La investigació al regidor per desobediència greu és independent als presumptes delictes d'odi i resistència greu que té oberts arran de l'atestat de la Guàrdia Civil del dia 1-O a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada. Cal recordar que en aquest cas la magistrada va sol·licitar l'arxivament de la causa, un fet al qual el ministeri fiscal s'ha oposat i que ara també es troba en mans de la mateixa secció cinquena de l'Audiència de Barcelona que, a hores d'ara, encara no ha dictaminat cap resolució.