Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir a la tarda una veïna de Castellbell i el Vilar, Jamila D. A., de 49 anys i de nacionalitat francesa, acusada d'haver matat a ganivetades la seva sogra a la casa on convivien. La presumpta assassina va ser localitzada pels Mossos en un bar del poble, poc després del crim, i va confessar els fets. La dona, que tenia problemes de drogaddicció, feia temps que tenia una mala relació amb la víctima, Maria Lizandra Jorba, de 80 anys i de nacionalitat espanyola.

L'homicidi es va produir a primera hora de la tarda a l'interior d'una casa de planta baixa situada al carrer Camí del Puig, en el tram comprès entre l'avinguda Catalunya i el carrer Joaquim Borràs. L'anciana i l'acusada feia pocs anys que residien en aquesta casa, juntament amb el fill de la víctima (i company sentimental de l'acusada). La família no és originària de Castellbell i el Vilar.

Un altre fill de la víctima va ser qui va descobrir el cos sense vida de la mare, cap a 2/4 de 4 de la tarda, a l'habitació de l'anciana. La dona havia estat atacada mentre feia migdiada al llit, i presentava diverses ganivetades per tot el cos. L'home va avisar dels fets al SEM, que, al seu torn, va avisar la policia. El personal mèdic i el vigilant municipal, que van ser els primers a arribar a la casa, van confirmar la mort de la víctima.

La sospitosa del crim, Jamila D. A., no era aleshores a la casa, ja que, després dels fets, se'n va anar a un bar proper, situat al carrer Joaquim Borràs, on va consumir dues cerveses. Mentre la dona era a l'interior de l'establiment, el propietari del bar, que és el regidor de Seguretat de Castellbell, Fèlix Enrich, es trobava a l'exterior, davant del local, on va conèixer la notícia del crim. «M'ho ha explicat una treballadora de l'Ajuntament que passava per davant del bar», va explicar ahir Enrich a aquest diari.

El regidor va acudir a peu al lloc dels fets, va veure el carrer acordonat pels Mossos i, un cop allà, es va assabentar que la víctima era Maria Lizandra, i que la sospitosa era precisament la seva nora, la que estava consumint cerveses al seu local. «He trucat al vigilant municipal i li he explicat que la jove de la víctima estava justament al meu bar», relatava Enrich.

El vigilant va alertar dels fets els Mossos d'Esquadra. Al seu torn, Fèlix Enrich va retornar a l'interior del bar, on va comprovar que la presumpta assassina continuava asseguda a la barra. «He aparentat normalitat i m'he assegut en una taula a jugar escacs, amb el meu company de partida», va explicar Enrich. En aquell moment, no hi havia cap altre client al bar.

Al cap de poc, els Mossos van irrompre a l'interior del local i es van dirigir a la sospitosa, que no es va immutar per l'arribada dels agents. La dona, segons fonts policials, va confessar els fets i no va oposar resistència. El propietari del bar es va sorprendre que l'acusada no tenia cap rastre visible de sang. Després de ser detinguda, va ser traslladada a la comissaria de Manresa dels Mossos, a l'espera de passar en les pròximes hores a disposició judicial.

Mentrestant, els Mossos van estar cercant sense èxit l'arma homicida a l'interior de la casa. Com que no la van trobar, van buscar el ganivet per tots els contenidors del poble, sense que aquest diari tingués constància, ahir al vespre, que l'acabessin localitzant.

Cap a les 8 del vespre, després de l'arribada del forense, el cadàver va ser retirat fins al cotxe fúnebre, que el va traslladar als dipòsits de la Ciutat de la Justícia, on avui se li farà l'autòpsia.

Els veïns de l'entorn es mostraven ahir commocionats i sorpresos pels fets, tot i que van reconèixer que havien estat testimonis de baralles entre l'acusada i la víctima. «Alguns cops, la noia arribava a altes hores de la nit, i es posava a cridar al carrer, perquè trobava la porta tancada», explicava una veïna ahir. Tots els veïns asseguraven que la víctima «era molt bona dona». La presumpta homicida tenia problemes amb el consum de tòxics i d'alcohol.