L'espanyolista que va ser gravat clavant una puntada de peu a un membre del CDR, a l'accés de la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada, ha negat aquest divendres davant la jutge haver agredit la víctima i ha afegit que únicament li va tirar el telèfon mòbil a terra, segons han explicat fonts judicials a Regió7. L'home, que va ser detingut pels Mossos, no ha sabut justificar, però, l'origen de les nombroses ferides que presentava l'agredit. L'acusat, a més, ha explicat que, en el moment dels fets, ell simplement estava «netejant» l'entorn, expressió que ha utilitzat per referir-se a la retirada de llaços grocs, que duia a terme amb altres persones.

Després de prendre-li declaració, la jutge li ha mantingut la imputació pels delictes d'odi, desordres públics i contra els drets fonamentals. L'ha deixat en llibertat condicional, amb dues mesures cautelars: presentar-se cada quinze dies al jutjat i no acostar-se en un radi de 200 metres a la víctima, que resideix a Manresa. L'acusat és veí de Sant Joan de Vilatorrada.

Els fets van tenir lloc dimarts a la nit, la vígilia que arribessin a Lledoners els primers quatre presos independentistes, Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart. L'acusat estava amb altres persones retirant llaços grocs que membres del CDR havien penjat als accessos de la presó bagenca. La víctima, un membre de 51 anys del CDR del Bages, va gravar l'acció amb el seu telèfon mòbil.

En un moment determinat, l'acusat és gravat per la mateixa víctima clavant-li una puntada de peu. Poc després, el mòbil cau a terra i la víctima continua sent agredida a terra. Segons van declarar als Mossos tant l'afectat com altres testimonis dels fets, nombroses persones del grup ultra li van continuar donant cops per tot el cos.

Els agressors van llançar dissolvent a la víctima per tot el cos

La víctima, en el moment de ser atesa pel SEM, presentava nombroses contusions i un tall al llavi, que li sagnava. A més, els agressors li havien tirat a sobre el dissolvent que utilitzaven per eliminar la pintura groga. L'agredit no només tenia dissolvent a la cara, sinó que, a més, tota la seva roba n'estava impregnada. Un cop a l'ambulància, el personal del SEM li va fer treure la roba per evitar que el dissolvent li afectés la pell.

Els Mossos, personats a l'indret, van identificar tres homes, entre els quals el conegut ultra bagenc Jaime Vizern. En aquell moment, cap d'ells no va ser arrestat. Finalment, els Mossos van detenir aquest dijous l'agressor que apareix al vídeo, com una de les persones materials dels fets. El van detenir a la mateixa comissaria de Manresa.

Aquest divendres, l'acusat ha declarat davant de la jutge de guàrdia. Segons han explicat fonts judicials a aquest diari, l'home ha explicat que únicament va cometre dues accions contra la víctima (una puntada de peu i un cop a la mà), amb l'única intenció, ha dit, de tirar-li a terra el telèfon mòbil amb què gravava. Segons ell, però, no va arribar a tocar físicament la víctima. No ha sabut explicar per què va patir ferides de consideració i ha afegit que, abans dels fets, l'afectat els va estar insultant. En el vídeo dels fets, però, no s'escolta a la víctima adreçant cap insult.

El detingut ha respost a les preguntes de la jutge, del fiscal i de la defensa, però s'ha negat a respondre a les preguntes de l'acusació particular. Segons ha declarat, en el moment dels fets, estava «netejant» l'entorn, referint-se a la retirada de llaços grocs. A preguntes de la mateixa jutgessa, ha reconegut que la seva tasca de «neteja» tenia un rerefons polític. Segons ha afegit, forma part d'un grup que es dedica a «netejar» símbols grocs per tot el Bages.

La jutge que ha pres declaració a l'acusat és la magistrada del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, que porta la instrucció de l'1-O al Bages. No haurà de ser ella, però, qui continuï la investigació de l'agressió de Lledoners, ja que el cas passarà al Jutjat d'Instrucció 1 de Manresa, que és qui estava de guàrdia el dia dels fets.

L'agredit continua patint dolors i seqüeles psicològiques

La víctima, mentrestant, continua recuperant-se de les lesions a casa seva. Va haver d'estar gairebé 24 hores a l'hospital per descartar l'existència de lesions internes, i s'haurà de continuar fent controls mèdics preventius. Continua patint dolors com a conseqüència dels cops rebuts i, a més a més, es troba molt afectat psicològicament, expliquen fonts properes. "És la primera vegada a la seva vida que l'han agredit", afegeixen les fonts.

Un ultra dóna les culpes a una persona de fora del Bages

Mentrestant, els Mossos continuen investigant la identitat de la resta d'ultres que van participar en l'agressió. En la seva declaració policial, segons han explicat les mateixes fonts, Jaime Vizern va intentar culpar únicament dels fets a un ultra del Vallès que habitualment no està vinculat al grup espanyolista bagenc, sinó que aquell dia estava amb ells de pas.