El comissari Miquel Esquius, natural de Súria (Bages), ha estat nomenat nou cap dels Mossos d'Esquadra. Així ho ha anunciat el conseller d'Interior, Miquel Buch, aquest dimarts en una compareixença davant dels mitjans de comunicació. Esquius era fins ara el número 2 de l'estructura del cos dels Mossos d'Esquadra.

El surienc ocuparà el càrrec vacant des que el 14 de juny va acceptar la renúncia del comissari Ferran López, que es va mantenir al capdavant de la policia catalana en l'etapa del 155. Dies abans, el major Josep Lluís Trapero, que va ser destituït pel 155, va renunciar a tornar a exercir les funcions de cap dels Mossos en una reunió que va mantenir amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el mateix Buch.

El conseller Buch ha explicat que el nou cap forma part de la segona promoció dels Mossos, va formar part de la primera promoció de la divisió de trànsit i també ha estat cap de la Regió Central. El conseller ha destacat la "dilatada experiència" d'Esquius i un coneixement "transversal" del cos.

Esquius, per la seva banda, afirma que assumeix el càrrec per "responsabilitat corporativa" i sentint-se "hereu" dels seus antecessors, Joan Unió, Josep Milán, Josep Lluís Trapero i Ferran López.

Trajectòria de 32 anys al cos de Mossos

Des del novembre passat, Esquius era el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial dels Mossos, considerat el càrrec número 2 del cos. Fins aleshores, el surienc havia estat cap de Trànsit dels Mossos. Havia accedit al càrrec al 2010, quan va deixar el comandament de la Regió Policial de la Catalunya Central, que dirigia des del 2004.

Esquius va entrar als Mossos el 1986, com a vigilant del Palau de la Generalitat. A mesura que va anar ascendint al cos, va assumir diverses responsabilitats, com la de cap territorial de Trànsit de la Regió Central i la de cap d'Atestats de l'Àrea Regional de Trànsit de Girona. Entre els anys 2002 i 2004 també va ser sotscap de la comissaria general territorial. El 2004, va ascendir a cap de la comissaria de la Regió Policial Central i, el 2010, va passar a ser cap dels Mossos de Trànsit de tot Catalunya