La Generalitat va alertar ahir d'una situació d'«emergència viària» després del repunt d'un 42% de les víctimes mortals en accidents a les carreteres de tot Catalunya, respecte al primer semestre de l'any anterior, en passar de 65 morts els primers sis mesos del 2017 a 92 enguany.

En roda de premsa, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va apel·lar «a la responsabilitat dels conductors» al començament de la mobilitat d'estiu i va apuntar a les principals causes dels accidents, que són l'excés de velocitat, el consum d'alcohol i drogues i les distraccions, com l'ús del mòbil durant la conducció.

El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, també va relacionar l'augment de la sinistralitat amb el «context de creixement econòmic», que ha suposat un augment de la mobilitat a les carreteres des de l'any 2014.

Les estadístiques també mostren un augment del 90% de les víctimes mortals en dies festius, en passar de 21 accidents en el primer semestre de l'any passat a 40 sinistres mortals en tancar el mes de juny d'aquest any, fet que implica un nombre més alt de víctimes, ja que en aquest tipus de desplaçaments acostuma a haver-hi més ocupació en els vehicles.

Com a mesura preventiva, el Servei Català de Trànsit implantarà tres nous radars de tram, dos dels quals a l'Anoia, a l'autovia A-2, entre Jorba i Argençola, en els dos sentits. L'altre radar per tram serà a l'AP-7, entre Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès.

També continuaran les mesures de separació dels sentits de circulació en algunes carreteres i augmentaran les accions de control en zones d'oci.

Encara que Buch va afirmar que no vol «renunciar» a la responsabilitat que correspon al departament d'Interior pel repunt d'un 42% dels accidents mortals, va apel·lar a les «responsabilitat individual dels conductors». I va advertir que determinades conductes «porten a la mort», tant a qui les fa, com a terceres persones.