El jove de Fonollosa que l'1-O va ser emmanillat per la Guàrdia Civil ha negat aquest dilluns davant de la jutge haver-se resistit als agents i ha denunciat que va ser detingut "de forma il·legal" durant un quart d'hora. "Van ser quinze minuts que se'm van fer eterns. Em vaig sentir humiliat", ha afirmat. El fonollosenc ha declarat davant del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa en la seva doble condició: com a víctima denunciant i com a imputat per la jutge, per un presumpte delicte de resistència.

Durant la seva declaració, la jutge, però, ha pogut tornar a veure un dels vídeos de les càrregues de la Guàrdia Civil de Fonollosa. Segons ha explicat David Casellas, un dels advocats del fonollosenc, "els vídeos desmenteixen l'atestat de la Guàrdia Civil, que assegura que el noi va donar puntades de peu i cops de puny per obstaculitzar l'actuació dels agents".

D'aquesta manera, el fonollosenc ha negat davant de la jutge l'acusació de la Guàrdia Civil i ha constatat que, en el vídeo, on no se'l veu agredint cap agent. Segons ha declarat, aquell dia es trobava a l'interior de l'ajuntament i, quan la Guàrdia Civil va esbotzar la porta, va sortir a fora i va veure un amic seu que estava sent immobilitzat pels agents.

"Vaig anar cap a ell amb la intenció d'ajudar-lo, per endur-me'l", ha explicat el jove davant de la jutge. Quan s'hi va dirigir, però, va ser agafat per un grup d'agents. "Em van posar de bocaterrosa, em van donar cops amb els peus i les mans, i em van posar les mans al darrere", ha explicat. En aquell moment, un dels guàrdies civils va expressar: "Ja tenim el primer emmanillat".

El jove va ser conduït a l'altre cantó de la plaça, i va estar custodiat durant quinze minuts. "Em vaig sentir humiliat. Em van exposar davant de tots els veïns, sense haver fet res", ha explicat. Després d'uns quinze minuts "eterns", un agent li va dir el següent: "Et traiem les manilles però marxes d'aquí". El jove va ser atès mèdicament per les contusions sofertes.

Fa unes setmanes, els guàrdies civils que van reduir el fonollosenc (els mateixos que van declarar que la gent de Fonollosa anava "molt beguda") van negar que es tractés d'una detenció, sinó d'una "immobilització", al·legant que el jove estava molt nerviós. El fonollosenc, però, ha negat haver-se alterat davant dels guàrdies civils i ha afegit que l'únic que volia era endur-se el seu amic.

El tinent que va dirigir l'operatiu de Fonollosa, en la seva declaració com a testimoni ara fa un mes, es va desentendre de l'actuació d'alguns dels seus agents.