El principal sospitós en el cas d'assassinat d'un nen d'onze anys desaparegut d'un campament d'estiu el 1998 a Holanda va ser detingut aquest diumenge a Castellterçol (Moianès), segons ha anunciat en un comunicat la policia holandesa de Limburg i ha confirmat la Policia Nacional espanyola. Es tracta d'un baró de 55 anys, identificat com a Jos Brech, i que ha quedat en presó provisional, comunicada i sense fiança després de declarar aquest dilluns mateix davant la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

"Jos B., sospitós en el cas de la mort de Nicky Verstappen, va ser detingut a Espanya ahir a la tarda. Està sota custòdia i serà eventualment extradit a Holanda", ha assenyalat la policia en un comunicat.

Un dels criminals més buscats per Holanda

Segons ha informat la Policia, el menor va desaparèixer de la seva tenda de campanya quan dormia durant un campament d'estiu el 1998, a la província holandesa de Limburg, on el sospitós treballava com a monitor.

El cadàver del nen va ser localitzat, l'endemà, en una pineda a un quilòmetre del campament i, per buscar l'autor dels fets, la policia holandesa va posar en marxa una investigació d'ADN a gran escala a la regió de Limburg.Segons el diari De Telegraaf, encara que el sospitós, Jos B., no va acudir a la presa de mostres, va poder ser identificat a través de l'ADN d'un familiar pròxim.

La policia holandesa ha indicat, de la seva banda, que "el sospitós de la mort de Nicky Verstappen està sota custòdia i serà eventualment extradit a Holanda".

La Policia Nacional ha explicat que el detingut és "un dels criminals més buscats per les autoritats holandeses des de fa més de 20 anys, un expert en supervivència en solitari en refugis o fins i tot coves" i va ser detingut quan sortia a tallar llenya.

Jos B. és un experimentat muntanyenc que ha dedicat la seva vida a l'escoltisme i a les activitats a la muntanya, que ha viatjat a països com el Nepal, l'Índia, Pakistan i fins i tot ha escalat la Muntanya Everest.

Les autoritats holandeses, segons la policia espanyola, el descriuen com una persona capaç de sobreviure en solitari en el bosc, fent ús de refugis, cabanyes de muntanya i fins i tot coves.

Els investigadors estimen que, des del mes d'abril, moment en què la seva família va denunciar la seva desaparició, el presumpte assassí hauria viatjat per Europa buscant cases solitàries on treballar a canvi de menjar.

Entre les pertinences del detingut, els agents de la Policia Nacional han trobat una gran varietat d'elements de supervivència, com, entre d'altres, instruments de pesca, un llibre de plantes silvestres comestibles, sobres de menjar deshidratat, botes i roba de muntanya de tota mena o piles.