«Sortim impressionats d'aquesta visita als nostres amics, els exmembres del Parlament Europeu Oriol Junqueras i Raül Romeva, i de tots els altres que són allà dins, i que no hi haurien de ser».

Amb aquestes paraules es va expressar ahir l'eurodiputada socialista portuguesa Ana Gomes, després de sortir de la presó bagenca de Lledoners, on va visitar els set presos independentistes, juntament amb dotze eurodiputats més, tots ells lluint llaços grocs. Entre ells hi havia l'exministre eslovè Ivo Vajgl, que va qualificar l'empresonament dels polítics catalans com una «revenja» per part de l'Estat espanyol. Tant Gomes com Vajgl van reclamar el seu immediat «alliberament».

La majoria d'eurodiputats que van anar a Lledoners són membres de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, que té l'objectiu de persuadir la Unió Europea a intervenir en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. A banda de Gomes i Vajgl també hi havia eurodiputats francesos, irlandesos i flamencs, a més a més de parlamentaris bascos i gallecs i tres eurodiputats catalans, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (PDECat).

Els eurodiputats es van reunir a Lledoners, en dues tandes diferents, amb Junqueras, Romeva, Turull, Rull, Forn, Sànchez i Cuixart. A la sortida, Gomes va dir que van veure els presos «forts, determinats i convençuts que la seva presó és injusta». Gomes va desitjar que «l'alliberament sigui una prioriat per a aquest procés de diàleg que ha iniciat el nou Govern del PSOE». I va instar la fiscalia espanyola a moure fitxa «i a retirar les acusacions de rebel·lió i de sedició perquè no tenen cap fonament legal. Cal posar fi a aquesta presó injusta», va concloure.

Per la seva banda, Ivo Vajgl, líder de la plataforma, va denunciar que l'empresonament dels líders independentistes «és una situació que no hauria d'haver passat en cap país democràtic d'Europa». Segons va afegir, «promoure un referèndum democràtic mai no hauria de ser tractat com un delicte. No hi ha cap país d'Europa on estigui prohibit». Vajlg també es va mostrar «decebut» de la reacció de les institucions europees i dels líders dels estats membres. «Tothom va veure que hi va haver violència per part de la policia espanyola. Penso que els líders polítics europeus haurien de ser més clars» en la denúncia de la situació que es viu a Catalunya.

Els eurodiputats catalans, per la seva banda, no amagaven l'impacte emocional de la visita. «Ens impressiona la dignitat, la fortalesa i la humanitat dels presos polítics. El component emocional és molt fort. Però ens reconforta veure'ls tan actius, amb tantes ganes de seguir batallant, i amb tantes idees», assegurava Jordi Solé, i va afegir: «Saben que estan en una situació molt difícil i complicada, per a ells i les seves famílies. Però, malgrat aquesta situació tan injusta, els he vist bé. Els nostres companys han quedat impressionats per la seva fortalesa», va dir. «Ens han demanat que continuem denunciant a Europa aquesta injustícia tan absurda», va explicar.

«Estan sòlidament convençuts del que han fet, donar veu al poble, i són conscients que són a la presó per càrrecs inventats», va afegir Tremosa. «Ha estat una trobada de sentiments contraposats», va concloure.