El regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona no haurà d'anar a judici pels delictes d'odi i resistència que la Guàrdia Civil li va atribuir l'1-O a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada. Tampoc no ho haurà de fer el cap de Seguretat Ciutadana dels Mossos d'Esquadra de Manresa, que era present al mateix col·legi i que va ser denunciat pel cos policial espanyol, per suposada desobediència. L'Audiència de Barcelona va arxivar ahir definitivament les causes contra tots dos, si bé Pesarrodona manté de moment la imputació de desobediència que li va dictar d'ofici la jutge manresana.

L'atestat de la Guàrdia Civil a l'escola Joncadella va portar el Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa a imputar Pesarrodona per odi i resistència greu. Segons l'informe policial, el regidor havia «incitat a l'hostilitat» contra els agents espanyols i havia «encoratjat» la multitud a la desobediència activa. Pel que fa al mosso d'esquadra, la Guàrdia Civil apuntava que hauria desobeït els requeriments dels comandaments del cos, motiu pel qual la jutge va obrir contra ell diligències per desobediència.

No obstant això, el 23 d'abril passat, la mateixa magistrada, María Teresa Rodríguez, va arxivar provisionalment totes dues causes després d'escoltar el testimoni del comandament de la Guàrdia Civil de la Joncadella, que va desmentir el contingut de l'atestat i va negar que Pesarrodona i el mosso haguessin comès cap dels fets delictius esmentats. De fet, el comandament va admetre que no havia ni redactat ni supervisat el contingut de l'informe.

Tot i així, la fiscalia va presentar un recurs contra l'arxiu provisional, tot al·legant motius tècnics, sense entrar en raons de fons. Segons el fiscal, les causes contra Jordi Pesarrodona i contra el mosso s'haurien d'haver investigat de forma conjunta amb els delictes de desobediència que la jutge incialment va obrir d'ofici contra tres càrrecs electes del Bages, entre els quals el mateix Pesarrodona. I no pas de forma separada, com va fer la jutge manresana.

Ara, però, l'Audiència ha desestimat el recurs del fiscal i conclou que les causes es van tramitar de forma correcta. En una resolució notificada ahir, a la qual va tenir accés Regió7, la secció cinquena rebutja la petició del fiscal perquè considera que, en tot cas, s'hauria d'haver plantejat abans al jutjat de Manresa, en primera instància, i no directament a l'Audiència. I conclou que la resolució d'arxiu provisional de la jutgessa manresana «és ajustada a dret».

Encara que el recurs del fiscal no entrava en raons de fons, l'Audiència ha revisat igualment el contingut de la declaració que el comandament de la Guàrdia Civil va fer al jutjat, i que va servir a la jutge de Manresa per decretar l'arxiu de les actuacions. Segons assenyala l'Audiència, el cap de l'operatiu «va ser l'única persona que va interactuar amb els investigats» i de la seva declaració «no pot extreure's indicis de prou entitat respecte als delictes objectes d'investigació». Per aquest motiu, l'Audiència «comparteix plenament» els arguments exposats per la jutgessa de Manresa.

Pesarrodona, però, té oberta encara la causa per desobediència que la jutge manresana va imputar-li inicialment en resposta a la denúncia de lesions que va presentar el regidor, que va ser ferit per cops de porra a la Joncadella. Per aquest cas, està citat a declarar al jutjat manresà el proper 10 d'octubre, després que l'Audiència, a principi d'estiu, obligués la jutge manresana a repetir el procés judicial contra ell en considerar que se li havien vulnerat els drets.