L'advocat del pare de la Nadia, acusat d'estafa per recaptar diners per tractar la seva filla d'una malaltia rara al·legant que havia d'operar-se a Estats Units tot i saber que no era cert, ha assegurat aquest dimarts que el seu client ha demanat tornar als donants els ingressos obtinguts durant el 2016.

Així ho diu el despatx del lletrat en un comunicat que s'ha fet públic just abans que aquest dimarts al matí comencés el judici a l'Audiència de Lleida contra el pare, Fernando Blanco, i la mare, Margarida Garau: Fiscalia demana sis anys de presó per a cadascun d'ells.

Segons el comunicat, "els diners recaptats en la campanya de novembre / desembre del 2016 es troben bloquejats judicialment, ja que els comptes bancaris van ser intervingudes el desembre de 2016". "Tot i això i d'haver-ho sol·licitat el senyor Blanco Botana, no s'ha procedit a retornar ni un cèntim d'euro als presumptes perjudicats, sent l'Administració de Justícia qui ha de donar l'ordre de retorn d'aquests imports", afegeix.

La fiscalia acusa els pares de Nadia d'estafar 1,1 milions d'euros de donacions de particulars i empreses a una associació creada per ajudar suposadament a la seva filla, que pateix una malaltia rara. El ministeri públic demana 6 anys de presó per cadascun i 9.720 euros de multa.

Un judici complex

Estan citats uns trenta testimonis, incloent Mossos d'Esquadra i metges forenses, i com a acusació particular s'ha personat Grup Inversor per al Desenvolupament SL, que va fer aportacions d'uns 13.000 euros.

L'advocat del pare assegura que ha acceptat defensar-lo perquè, després de l'estudi dels antecedents, té "absolutament clar que no concorren indicis d'un delicte d'estafa, ni de bon tros delicte d'estafa continuat, i encara menys d'un delicte d'estafa a la modalitat hiperagravada ", i constata que al setembre va recórrer al·legant que l'Audiència no pot ser competent i va sol·licitar la llibertat provisional del seu defensat.

El despatx afirma que ha sol·licitat la citació segons el parer de tots els professionals de medicina que han tractat i / o visitat a Espanya la menor des del seu naixement -ja que la nena està greument afectada d'una malaltia denominada com rara, diu- i de tots els presumptes perjudicats que reclamen la devolució de les seves aportacions efectuades de finals de novembre de 2016 a principis de desembre de 2016.

En aquesta campanya, segons el lletrat, "es pretenia recaptar 90.000 euros i finalment es van recaptar quantitats superiors", de les que mai va poder disposar el seu defensat, ja que el saldo bancari va ser bloquejat.

Sosté que en la campanya de recollida de fons del 2012 es pretenia recaptar 47.000 euros recaptats i que sempre han estat destinats a la menor, i "quan va existir algun sobrant es va fer arribar a altres persones necessitades". La Fiscalia, en canvi, xifra en només 3.000 els diners destinats a cures de la nena.

Segons l'advocat, programes televisius en què va aparèixer el seu defensat, en l'època de campanya de recollida de fons per a la malaltia de la menor, sempre van tenir accés als informes mèdics, i fins i tot un programa televisiu va estar amb la menor i la família en una clínica mèdica a Navarra.