El pare de la Nadia, Fernando Blanco, ha alertat que la nena corre "risc imminent de mort" i ha assegurat que tots els diners recaptats a través de donacions es van gastar en tractaments per a la seva filla en clíniques de fora d'Espanya, com ara a França i als Estats Units. En canvi, segons la fiscalia, de tots els diners recaptats acreditats, 1,1 milions d'euros, només 2.700 s'haurien destinat a despeses mèdiques de la filla. Quan els acusats van ser detinguts i els seus comptes intervinguts, tenien 313.000 euros, per la qual cosa els diners desviats superarien els 792.000 euros, segons el ministeri públic.

Blanco, que ha declarat a l'Audiència de Lleida com a acusat d'estafa durant més de dues hores, ha insistit que la malaltia de la seva filla comporta risc per a la seva vida i que així li han assegurat tots els metges a qui ha consultat. L'acusat ha negat tenir la voluntat d'enganyar ningú. "Sempre he explicat totes les dades científiques que a mi em donaven", ha declarat. L'acusat també ha negat que volgués fugir a França quan l'estaven investigant. "Molts cops em rapo el cabell i moltes vegades vaig a Tolosa a visitar un amic", ha dit.

Pel que fa a la seva dona, Blanco l'ha desvinculat de totes les acusacions contra ella. Ha declarat que era només ell qui s'encarregava de gestionar els diners, qui decidia els serveis mèdics que rebia la seva filla i on es feien els tractaments i també era ell qui gestionava les intervencions en els mitjans de comunicació. Blanco ha dit que la mare de la nena i també acusada, Margarita Garau, s'encarregava de cuidar la Nadia, d'ara tretze anys i que pateix una malaltia rara (Tricotiodistrofia) des que va néixer, i que confiava en les decisions que ell prenia.

Els Mossos contradiuen la declaració de Blanco

"Els metges genètics deien que l'esperança de vida de la meva filla baixava", ha explicat Blanco. És per això, a dit, que la van sotmetre a unes quatre o cinc operacions en diversos hospitals, com ara en una clínica de París, de la qual no ha concretat el nom. També ha explicat que va dur la nena a Houston per operar-la el 31 de gener de 2013 perquè li van dir que li podien allargar la vida uns deu anys. Segons el fiscal, però, en aquelles dates, la parella estava allotjada en un hotel a Mallorca. Marga Garau, a més, en la seva declaració, ha dit que ni ella ni la nena tenien passaport, tot i que el seu marit sí. En aquest sentit, Garau ha dit que ella no acompanyava mai la nena en les operacions ni en tractaments mèdics a l'estranger perquè li fa "pànic" volar.

El sergent dels Mossos d'Esquadra que va dirigir l'operació, en canvi, ha declarat que cap d'ells tenia passaport, tampoc Fernando Blanco, després de consultar el registre de la policia nacional i que, per tant, no podia viatjar fora del territori europeu. A més, ha afegit, no existeix cap dels noms dels dos hospitals de Houston als quals Blanco va dir que havia dut la seva filla: Texas Hospital i Houston Children. El sergent ha afegit que van consultar altres hospitals de Houston amb noms semblants i que en cap dels arxius figurava el nom de la nena com a pacient.

Per altra banda, Blanco ha reconegut que pagava la casa on vivien amb les donacions però ha negat qualsevol altre pagament personal amb aquests diners. Ha dit que tenien diners per viure gràcies a la botiga de vins que regentaven a Organyà (Alt Urgell) i que amb ells pagaven les despeses familiars i targetes de crèdit. El sergent, en canvi, ha explicat que, segons es desprèn de la investigació, no consta que la parella tingués cap tipus d'activitat econòmica provinent del treball excepte una ajuda de la Generalitat per cuidar la nena, que cap dels dos cotitzava a la seguretat social i que, a més, la botiga no tenia cap tipus de llicència per exercir com a negoci. Una caporal dels Mossos d'Esquadra, a més, ha declarat que, de la investigació s'extreu que dels comptes on s'ingressaven els donatius es pagaven despeses familiars com ara l'electricitat i compres al supermercat.

Rellotges, whisky i guardioles amb diners plenes de pols al garatge

Fernando Blanco i Margarita Garau vivien en una casa, a Fígols. Els Mossos van registrar la casa i van trobar al garatge rellotges, whisky, un Iphone nou i guardioles plenes de diners, "abandonades i plenes de pols", ha declarat el sergent responsable de la investigació. També van trobar una bodega amb ampolles de vi de prestigi. El sergent també ha explicat que els rellotges que van trobar estaven valorats en 60.000 euros i, alguns d'ells, estaven posats a la venda Wallapop per 3.500 euros (la meitat del seu preu de venda).

Un miler d'afectats no identificats

De la investigació policial es desprès que hi hauria 1.006 perjudicats més que no han pogut ser identificats, segons els extractes bancaris, perquè estaven fets a la finestreta. Un dels advocats de la defensa ha preguntat si aquests ingressos bancaris podrien haver estat efectuats per Blanco. El sergent ha dit que seria improbable perquè estaven fets en diverses entitats bancàries arreu d'Espanya.