Un dels detinguts dimarts en l'operació anticorrupció a la Diputació de Lleida és un tècnic de la institució que viu a Solsona, segons va saber ahir Regió7 de fonts properes de la investigació. El solsoní és un treballador de l'organisme provincial que no té cap vincluació amb el PDeCAT al Solsonès i no ostenta cap càrrec polític, segons les mateixes fonts.

L'operació, que va comportar la detenció del president de la Diputació, Joan Reñé, es va saldar finalment amb 24 persones detingudes. Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), inicialment estava previst practicar 26 detencions però finalment aquesta xifra es va rebaixar. Així mateix, es van practicar sis escorcolls entre els quals hi ha el Palau de la Diputació, la seu de l'Organisme Autònom de Recaptació de Tributs, la delegació de Carreteres a Lleida, l'empresa M.J. Gruas, i l'enginyeria Innalba de Mollerussa. La causa està oberta des de 2016 per corrupció i enriquiment personal en relació al contracte d'una empresa per part de la corporació municipalista i la porta el jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida.

Els 24 detinguts durant la jornada de dimarts van quedar en llibertat en seu policial i estan a disposició de la magistrada per quan els citi a declarar. L'operació es va desenvolupar sobretot en els partits judicials de Lleida i de Balaguer, així com al partit de Solsona. En aquest últim àmbit és on va ser detingut el tècnic solsoní. La causa sota secret de sumari.

L'operació té el seu origen en la investigació d'una denúncia anònima del 2014 sobre suposades comissions a canvi de l'adjudicació d'un contracte per explotar sis plantes depuradores al Pla d'Urgell. La carta contenia una acta d'una reunió de l'empresa M.J. Gruas en què uns accionistes culpaven uns altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de consell comarcal del Pla, al 2010.

S'investiga si Reñé i la seva número dos podrien haver cobrat comissions de fins a 11.000 euros per al seu lucre personal. Paral·lelament, també s'està investigant les donacions dels empresaris a CatDem per al finançament de CDC i Unió. El proper pas és citar a declarar davant del jutge els 26 detinguts en l'operació però encara no hi ha data per la magnitud del cas.