Una forense de l'Institut de Medicina Legal va negar ahir, en la segona sessió del judici del cas Nadia, que hi hagi un «risc imminent» de mort per a la menor, en contra del que havien assegurat altres vegades els seus pares. També va afirmar que un tractament per modificar el codi genètic no es pot fer amb persones, per contra del que va dir el pare acusat.

La forense va declarar que la menor té una malaltia genètica rara, denominada tricotiodistròfia, i té una esperança de vida menor, però va assegurar que, actualment, «hi ha persones amb la mateixa malaltia que encara viuen amb 30 anys».

No obstant això, el pare de la Nadia, Fernando Blanco, va declarar dimarts que la seva filla encara pateix un «risc imminent de mort». A més, així ho explicaven Fernando i la seva dona, Margarita Garau, als seus coneguts, tal com va declarar ahir una amiga de tots dos durant el temps que van viure a Fígols i Alinyà (Alt Urgell), Mercè Moncunill.

La llavors amiga de la família va recordar com a l'escola on anava la Nadia es van repartir els papers per a la representació teatral de Nadal i, entre tots, van decidir donar a la nena el paper d'àngel. Quan Margarita Garau se'n va assabentar, va recordar la testimoni, es va posar a plorar i els va dir «que la Nadia, segurament, no arribaria a Nadal». Moncunill va ser un dels testimonis que ahir van declarar a l'Audiència de Lleida, on continua el judici als pares de la Nadia, acusats d'haver-se quedat 1,1 milions d'euros en donatius fent creure que eren per tractar la seva filla d'una malaltia mortal.

L'amiga del matrimoni va assegurar que Fernando i Margarita «eren d'un altre nivell» ja que «tenien cotxes i rellotges d'alta gamma» i a casa seva sempre hi havia «bon menjar», a més de convidar els seus coneguts a restaurants.

Quan Moncunill va saber que la vida de la nena corria perill, va crear un grup de missatgeria instantània entre els pares del col·legi per fer campanyes que ajudessin a pagar els tractaments de la Nadia, entre els quals en va destacar un de 120.000 euros a Houston.

«Quan suposadament Fernando tornava de Houston ens va dur fins i tot regals, com una samarreta de rugbi», encara que «ara penso que la va haver de comprar per Internet», va dir.

A més de fer rifes i sortejar articles a través de les xarxes, els coneguts de la Nadia i els seus pares també es van posar en contacte amb famosos com Judit Mascó i Marc Márquez perquè col·laboressin en la causa. La testimoni va reconèixer haver estat «molt afectada» pel cas, igual que altres veïns que ahir van declarar.