El cos de Mossos ha passat un darrer any difícil. Com s'ha trobat la plantilla a la regió central?

La nostra activitat està sota la lupa de tothom. No hi ha cap servei públic, ni l'escola ni la sanitat, tan analitzat com el nostre. Potser caldria deixar-nos treballar i confiar que som professionals! Els jutges ja supervisen cada dia la nostra activitat policial. Cada detenció que fem. I les fem bé! Però, bé, assumim que ens critiquin. M'he trobat una regió molt completa, preparada, madura, amb bon ambient de treball, i estem units des del punt de vista de les adversitats que estan passant. Tenim la sort que és de les regions on la gran majoria dels seus components són d'aquí. Això ajuda molt més perquè s'ho facin seu.

Com s'ha trobat la relació dels Mossos al Bages amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional? Ha quedat molt tocada des de l'1-O?

Ha quedat tocada, però jo m'he reunit amb els caps de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, perquè continuem sent professionals de policia. Està clar que, d'una manera o altra, el que s'ha dit ens afecta a tots. Ens cal una mica de temps per acabar de cicatritzar les possibles ferides que hi hagi hagut. Però, com a professionals, hem de continuar treballant amb normalitat. De fet, no fa gaire, es va fer un triangular de futbol, amb mossos, policies locals, nacionals i guàrdies civils. Si s'ha fet, és perquè el dia a dia funciona. A vegades, la crispació sembla que és en un altre àmbit, no en l'operatiu.

Però, arran de l'1-O, hi ha hagut acusacions creuades entre els mossos i les policies estatals. Sí que hi ha hagut crispació.

És fruit de la feina. En qualsevol situació, quan un cos no opina el mateix que l'altre, hi ha un rifirrafe. La resolució del TSJC era la mateixa per a tots. A partir d'aquí, cadascú va interpretar el que va considerar més adequat. I cadascú haurà de passar comptes en l'àmbit judicial, en funció de com ho va interpretar. Jo estic convençut, i tinc la consciència molt tranquil-la, que el cos de Mossos va actuar molt correctament, complint la directriu del TSJC.

El cap de Seguretat dels Mossos al Bages va estar imputat arran de l'informe de la Guàrdia Civil a l'escola Joncadella de Sant Joan, on li atribuïa desobediència. La causa ja està arxivada. Com valora aquell informe?

Els Mossos fem qualsevol informe o atestat amb la bona voluntat d'explicar la nostra veritat, però al final és el jutge qui decideix. En aquest cas, jo estic convençut que la Guàrdia Civil va pensar que feia el més correcte, però al final és el jutge qui va decidir arxivar-lo.

Però el va arxivar perquè un comandament de la Guàrdia Civil, davant de la jutge, va reconèixer que el mosso no havia comès cap desobediència. Com valora, doncs, aquell informe?

Doncs està clar que no devia estar gaire ben fet, si al final la jutge el va desestimar. Però això és feina. Ho dic obertament. Qualsevol cos policial intenta fer bé la feina i cadascú fa els informes en funció del que veu, observa i percep. Però al final tot està sota la lupa judicial. I, com que és feina, no ha de ser un motiu d'enfrontament.

Al Bages, però, continuen imputats els dos mossos que van discutir amb guàrdies civils a l'IES Quercus de Sant Joan. Creu que s'hauria d'arxivar la causa?

Ho resoldrà el jutge. Jo tinc la total confiança que totes les causes de l'1-O que afecten mossos quedaran arxivades. Per què? Perquè van actuar d'acord amb la llei.

Com valora l'actuació de la Guàrdia Civil l'1-O al Bages?

Mai no opinaré sobre l'activitat dels altres cossos policials.