Des de fa dos mesos, Josep Guillot és el nou sotscap dels Mossos a la Regió Policial Central, territori que ja coneixia, perquè, entre el 2011 i el 2012, va ser el cap de la comissaria del Bages. «Ha estat una satisfacció tornar a la Catalunya Central. És una delícia treballar-hi, perquè és una regió que sempre ha funcionat molt bé», assegura. Compagina la seva tasca amb la de cap de guàrdia d'honor dels Mossos, feina que du a terme «amb molt d'orgull» i que li permet presidir les formacions de gala a Barcelona en dates com la Diada.

Ha aterrat de nou a la Catalunya Central, i la primera alarma que s'ha trobat ha estat la dels robatoris en domicilis?

A la policia en tenim moltes, d'alarmes, però, certament, els robatoris en els domicilis fa temps que ens preocupen, a tot Catalu-nya. Hi estem treballant.

Com han canviat aquests grups respecte a fa uns anys?

Ha canviat la metodologia, el nivell d'especialització i els autors. D'una banda, tenim els delinqüents locals i, de l'altra, els grups organitzats. En aquest cas, a les nostres comarques, són sobretot xilens, albanesos i georgians. Ens venen gairebé tots de l'àrea metropolitana, ja que a les grans ciutats passen més desapercebuts.

Malgrat les detencions dels Mossos de les últimes setmanes, continua havent-n'hi casos?

Nosaltres, els Mossos, sempre fem detencions. Però un robatori amb força en un domicili està castigat amb penes d'entre un i tres anys de presó. Això vol dir que rarament mai els jutges dicten la mesura cautelar d'ingrés a presó. Per això, hi ha molta reincidència. Són grups organitzats que, quan queden en llibertat, tornen a delinquir l'endemà. Per tant, intentem demostrar que són grups criminals organitzats, per aconseguir el seu ingrés a presó, i això ens requereix investigacions molt complexes. Però hi treballem.

Quantes detencions per robatoris en domicilis s'han fet a la Catalunya Central aquest 2018?

Tenim 74 detinguts per robatoris en domicilis i 15 desarticulacions de grups criminals. Els delictes contra el patrimoni són la gran majoria de delictes que tenim: un 80%. I la majoria són robatoris en domicilis i furts. És un problema greu que tenim.

I com afronten aquest problema policialment?

Ens caldria la complicitat de tots, per aconseguir normes que no permetin la reincidència. Que ens permetin ser més eficients en el sistema policial/judicial/penitenciari. Hem d'anar més coordinats, perquè no puguin delinquir amb aquesta facilitat.

Caldria canviar el codi penal?

Els polítics han de valorar normatives que ens ajudin. Nosaltres ja hi posem mitjans, però, pel resultat, et pot semblar que, a vegades, no ho aconseguim. Detencions, en fem; però, d'una manera o altra, els continua sent rendible delinquir en aquest país i no en d'altres. Hem de fer també polítiques europees perquè un mateix fet delictiu tingui la mateixa pena a França, a Itàlia i a Espanya.

Comprèn l'alarma que s'ha generat en urbanitzacions com Pineda de Bages?

A les urbanitzacions petites, o en certs barris, uns fets delictius alarmen més que en una gran ciutat. Evidentment, hi han passat fets delictius, i també hem fet moltes detencions. I hem fet un dispositiu específic, d'incrementar la presència, la investigació... Cal dir una cosa també. Hem detectat que no tothom posa mesures adequades per protegir la seva propietat. Molts dels que denuncien reconeixen que han sortit deu minuts i no han tancat el pany amb dues voltes, o que s'han deixat una finestra oberta. Ens cal la col·laboració dels ciutadans. I que, davant de qualsevol sospita, truquin als Mossos, encara que després resulti ser una falsa alarma.

Per combatre la inseguretat, però, calen efectius. N'hi ha prou, de mossos, a la regió?

Amb més agents, sempre tens més força, però ho dic obertament: som suficients! L'únic, que ens hem d'organitzar i treballar en polítiques concretes. Hem de treballar tots en una pinya. Ara portàvem anys de davallada contínua de l'activitat delictiva, però des del 2017 ens ha tornat a pujar. Doncs hem de reinventar-nos una altra vegada, analitzar per què ens passa això i què hi podem fer.

A banda dels robatoris, han pujat alguns altres delictes?

Sí, la violència física en l'àmbit familiar. No em refereixo a la de gènere (on dediquem molts esforços), sinó a la domèstica. Moltes persones grans venen a denunciar menors, nets... hi ha violència a dins dels domicilis, verbal i física, i això ens preocupa molt.

Hi ha alguna raó per a l'increment d'aquests delictes?

Jo soc policia i puc parlar com a policia. Però també puc parlar com a pare. L'autoritat en l'àmbit familiar està en qüestió. I això suposa que el que diguin els pares o les persones grans a nivell familiar ja no es té en consideració. Aquesta falta de respecte, juntament amb alguna situació de consum de drogues (que també ens està pujant), comporta agressions i amenaces, i fa difícil la convivència. Ens preocupa.