Amb una samarreta amb un nas de pallasso empresonat en una gàbia, el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (ERC), va declarar ahir davant del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, com a investigat per un delicte de desobediència amb relació a la celebració de l'1-O al seu municipi. Pesarrodona va negar a la jutge haver rebut, per la seva condició de regidor, cap requeriment sobre la suspensió del referèndum i va expressar que, aquell dia, ell era a l'escola Joncadella de Sant Joan «com un ciutadà més» i que, per tant, no tenia cap potestat per impedir l'1-O.

El santjoanenc va declarar com a investigat, deu mesos després que fos denunciat d'ofici per la magistrada del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, Maria Teresa Rodríguez. Ahir, la jutgessa va ser l'única que li va fer l'interrogatori. En canvi, la fiscal, present a la sala, no va adreçar ni una sola pregunta a Pesarrodona, cosa que deixa oberta la possibilitat perquè la fiscalia renunciï a presentar acusació contra el regidor santjoanenc. Aquest fet obligaria la jutge a arxivar el cas, tal com ja va succeir amb l'alcalde de Callús, Joan Badia (ERC), perquè no hi hauria cap part acusadora.

«Som optimistes en aquest sentit. Si una de les funcions que té la fiscalia és investigar delictes, i en el moment que té la persona investigada a davant per declarar, no fa preguntes, pot ser un bon senyal», va expressar a la sortida del jutjat David Casellas, l'advocat de l'actor i pallasso santjoanenc.

Ahir, per primer cop, Pesarrodona va poder donar explicacions davant de la jutgessa manresana, que li va imputar desobediència després que denunciés les lesions que va patir de la Guàrdia Civil l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada (una imputació que també van rebre, pel mateix motiu, els alcaldes de Fonollosa i de Callús). El febrer passat, el santjoanenc ja va ser citat per aquesta qüestió però, en la notificació, la jutge no li va especificar el delicte que li imputava, per la qual cosa, aquella vegada, Pesarrodona es va acollir al dret a no declarar i els seus advocats van denunciar indefensió a l'Audiència de Barcelona.

L'Audiència va donar la raó a Pesarrodona i va obligar la jutgessa manresana a repetir, de forma correcta, la citació per desobediència. I es va fixar per a ahir. «Ha estat un interrogatori bastant dur de la jutgessa, sobretot al principi», va explicar el regidor a la sortida dels jutjats. «M'ha preguntat sobre el referèndum, i si jo coneixia la suspensió del Tribunal Constitucional. Li he contestat que era un ciutadà més, que desconeixia totes aquestes coses, i que no havia rebut cap requeriment», va explicar Pesarrodona. De fet, va recordar, «un regidor de Cultura no té cap competència en les convocatòries electorals ni en cap tipus de referèndum».

El regidor santjoanenc confia que «aquest cas es tanqui del tot». Segons va manifestar ahir, «ha estat un any duríssim, amb una persecució judicial ferotge, amb l'únic objectiu de fer por. Em sento fort i ferm per tirar endavant».

A banda d'aquesta imputació de desobediència, Pesarrodona també ha hagut d'afrontar aquest 2018 una imputació per delictes d'odi i resistència, arran de l'informe que la Guàrdia Civil va fer a l'escola Joncadella l'1-O. Els delictes, però, ja han estat arxivats per l'Audiència, després que el màxim comandament de la Guàrdia Civil a la Joncadella reconegués davant de la jutge que Pesarrodona no era autor de cap dels delictes que li atribuïa l'informe policial.

És per això que, fa pocs dies, el regidor santjoanenc va anunciar que presentaria «una querella» contra la Guàrdia Civil «pel seu fals informe». De tota manera, ell i el seu advocat van matisar ahir que no ho faran fins que no s'hagi arxivat la imputació que té pendent, la de desobediència.

Pesarrodona, d'altra banda, encara haurà de tornar un altre dia al jutjat, per declarar com a denunciant de les lesions rebudes per la Guàrdia Civil. En aquest cas, de moment, no hi ha data per a la declaració.