L'expresident de Catalunya Caixa, Narcís Serra, ha defensat aquest dijous a l'Audiència de Barcelona la legalitat de l'increment del sou, aprovat el 2010, per a l'aleshores director general de l'entitat, el bagenc Adolf Todó. Segons Serra, l'augment "es va aproximar a la mitjana del sector" i, a més, havia estat validat pel Banc d'Espanya i per la normativa europea. Per a Serra, Todó, fitxat el 2008, procedent de Caixa Manresa, era "el millor director" que podia tenia la caixa catalana.

D'aquesta manera, Narcís Serra, que ha declarat com a acusat del cas, ha negat que fos un increment de sou desproporcionat, malgrat que, durant aquells anys, Todó va arribar a cobrar més de 4 milions d'euros només en fix i variable. Segons ha denunciat el fiscal en el judici, només l'any 2010, Todó va arribar a cobrar, en total, incloent tots els conceptes, "2,5 milions d'euros", mentre que el 2008 havien estat "1,4 milions".

"Perquè pogués venir el senyor Todó a Catalunya Caixa, calia oferir-li més, perquè sabíem que hauria de treballar el doble del que ho havia fet a Caixa Manresa", ha respost Narcís Serra, que ha afegit que el 2008 "sabíem que havíem de buscar el millor director" per resoldre els problemes que travessava l'entitat financera. "Es va fer un equip directiu molt bo que estava transformant la caixa. Calia pagar un equip directiu que fos capaç d'enfrontar-se als problemes", ha defensat. Amb l'equip directiu anterior, ha afegit, "les pèrdues a l'erari públic haurien estat molt superiors".

Serra ha arribat a assegurar que els increments de sous (que també van beneficiar un altre exdirectiu, el manresà Jaume Massana) es van aprovar després d'un dictamen del Banc d'Espanya i del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que assegurava que Catalunya Caixa "era una entitat fonamentalment sòlida". Segons Serra, "el Banc d'Espanya no ens considerava en fallida, sinó que deia, fins i tot, que podríem superar la crisi".

Malgrat que la fiscalia li ha etzibat que el 2010, CX ja havia perdut beneficis, Serra ha replicat que aquell any l'entitat ja s'estava recuperant de la crisi del 2008. "En aquell moment, ningú no sabia que la crisi que vindria el 2011 seria molt més greu que la del 2008, i que seria la crisi més greu en un segle de tot el món". Per a Serra, la crisi del 2011 "és la que va causar el problema definitiu de Catalunya Caixa".

Serra ha estat el primer a declarar aquest dijous en el judici contra 41 exmembres del consell d'administració de CX que van aprovar els increments de sou el 2010 a Adolf Todó i al seu director general adjunt, Jaume Massana. Tant Serra com Todó s'enfronten a una petició de quatre anys de presó per dos delictes d'adminsitració deslleial. La resta de membres del consell, entre els quals hi ha onze bagencs provinents de Caixa Manresa, s'enfronten a penes d´entre dos i quatre anys de presó.

El fiscal considera il·legals dos acords del consell d´adminsitració, el gener i l´octubre del 2010, que van validar els increments de sous de Todó i de Massana. Entremig, es va produir la fusió de Caixa de Catalunya amb Caixa de Manresa i Caixa de Tarragona, el maig del 2010, i dues injeccions del FROB per valor de quasi 3.000 milions d´euros, que suposava prop del 90% dels recursos propis del nou banc. La fiscalia, per aquest motiu, reclama que els acusats paguin al FROB 2.568.000 euros.

Durant el judici, que continuarà en el decurs de les properes setmanes, també hauran de declaran com a acusats els membres del consell d´administració que van participar en la votació, entre els quals tots els que provenien de Caixa Manresa, com l´exalcalde de Manresa, Josep Camprubí; l´alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno; l'exalcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Francesc Iglesias, i l´exalcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, entre d´altres. Tots ells s´asseuen aquests dies també a la banqueta dels acusats.