L'operació sortida del cap de setmana llarg del Pilar va deixar ahir al Berguedà un dels col·lapses més importants que es recorden, si més no en durada: les primeres cues a la C-16 es van formar poc després de les 9 del matí, i ja no van desaparèixer fins passades les 7 de la tarda, segons el Servei Català de Trànsit. Deu hores seguides de problemes viaris que van arribar al punt àlgid al migdia, amb setze quilòmetres de retencions entre Gironella i Cercs.

El col·lapse, provocat majoritàriament per vehicles provinents de l'àrea metropolitana, va dificultar tot el dia la mobilitat dels veïns de Berga i de l'alt Berguedà. Al migdia, les retencions començaven ja molt abans d'arribar a Berga, a Gironella, en ple tram d'autovia, i s'allargaven fins passat Cercs, en direcció al túnel del Cadí. Molts vehicles van intentar evitar l'embús passant per l'antiga C-1411, per Cal Rosal, però la carretera també es va col·lapsar i això va fer col·lapsar també els accesos sud de Berga.

El Servei Català de Trànsit ja havia previst que la C-16 seria una de les vies més problemàtiques de les jornades, però la realitat va desbordar les expectatives. A les 7 de la tarda, segons Trànsit, encara hi havia quatre quilòmetres de cua a Berga, retenció que, de mica en mica, es va diluir aleshores.

Entre les mesures per intentar reduir l'afectació es va fer la cancel·lació dels carrils lents per evitar taps. La mesura és previst que es repeteixi demà diumenge durant l'operació tornada, que també es preveu conflictiva.

Al matí, la circulació també va ser complicada a la C-55, entre Sant Vicenç i Manresa, i a la C-58, entre Terrassa i Castellbell. En aquest cas, el trànsit es va veure agreujat per un accident entre Vacarisses i Viladecavalls. Altres vies com l'A-2, a l'Anoia, i la C-14, a l'Alt Urgell, també van ser conflictives.