La defensa de Jordi Pesarrodona presentarà un recurs contra la resolució de la jutgessa de Manresa en la qual processa el regidor santjoanenc per un delicte de desobediència greu, per no haver impedit l'1-O a l'escola Joncadella. El recurs denunciarà a l'Audiència de Barcelona la "indefensió" creada per la magistrada manresana, ja que, en el seu escrit, esmenta una providència del Tribunal Constitucional (la que suspenia els decrets de convocatòria de l'1-O) que fins ara no havia aparegut en tota la instrucció, i sobre la qual no havia interrogat Pesarrodona.

No és el primer cop que la defensa de Jordi Pesarrodona recorre a l'Audiència de Barcelona per denunciar la indefensió causada per la jutge manresana. Ja ho va fer fa uns mesos, i l'Audiència li va donar la raó: va concloure que la jutgessa havia vulnerat el dret de defensa del regidor santjoanenc en citar-lo declarar de forma incorrecta, ja que no li havia comunicat per quin delicte ho feia (el de desobediència).

Per aquest motiu, la jutge va tornar a citar el regidor per al 10 d'octubre passat, indicant-li en aquesta ocasió que era un per un delicte de desobediència greu. Un cop a la sala de vistes, la magistrada li va demanar si era coneixedor que el Tribunal Constitucional havia suspès la llei del referèndum. Pesarrodona li va contestar que, aquell dia, ell es trobava a l'escola Joncadella com un ciutadà més i que, com a regidor de Cultura, mai no va rebre la notificació personal de la suspensió.

En la resolució de processament feta pública aquest dilluns, però, la jutge assenyala que la prohibició del referèndum era "notòria". A banda d'esmentar la suspensió de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional, esmenta una segona providència del mateix tribunal, en què suspenia totes les normes complementàries per la celebració del referèndum, com ara els decrets de convocatòria. Segons denuncia la defensa, aquesta última providència no va ser esmentada en l'interrogatori de la jutge a Pesarrodona, i no apareix en tota la instrucció. Per aquest motiu, assenyala l'advocat David Casellas, aquest fet "vulnera el dret de defensa" del regidor, per la qual cosa presentaran un recurs.

D'altra banda, la resolució de processament feta pública aquest dilluns inclou un error flagrant, ja que assegura que, en la compareixença judicial del 10 d'octubre passat, Pesarrodona "es va acollir al seu dret a no declarar", quan en realitat sí que va respondre a les preguntes de la jutgessa.

La interposició del recurs a l'Audiència obligarà a ajornar la decisió de portar o no Pesarrodona a judici, una decisió que recaurà exclusivament en la fiscalia, que haurà de decidir si presenta acusació o si demana l'arxivament del cas. El precedent més directe, el de l'alcalde de Callús (que també va ser denunciat d'ofici per la mateixa jutge per desobediència), es va acabar arxivant, per falta d'acusació de la fiscalia.