Les intenses pluges que han descarregat aquesta nit i matinada a arreu del país han provocat diverses incidències a Manresa. Les més remarcables a hores d'ara són el tall de trànsit del Passeig del Riu i el tall de la carretera de la Renfe, la C-1411b, a causa del desbordament del riu Cardener en un revolt d'aquesta via. Segons han informat fonts dels Bombers de la Generalitat, les aigües del riu han sobrepassat uns 13 centímetres per sobre el cabal del riu i això ha obligat a prohibir la circulació de vehicles.

L'Ajuntament de Manresa ha informat que la carretera està tallada des de la C-55 fins al pont de la Reforma, a l'estació de trens de la Renfe. Quan al Passeig del Riu, està tallat al pas de vehicles entre pont de Sant Francesc i pont de la Renfe. Els cotxes que accedeixen a Manresa des del pont Vell s'han de desviar cap a Reforma-Renfe. A banda de les restriccions esmentades, la crescuda del Cardener també ha inundat una part de la llera a la zona del Pont Nou. És per això que l'Ajuntament ha demanat no acostar-se a les lleres.

La causa dels desbordaments ha estat la pluja de les darreres hores i el desembassament dels pantans del Cardener, la Llosa del Cavall i Sant Ponç. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'embassament de Sant Ponç, gairebé al límit de la seva capacitat, alliberava aquest matí 48 metres cúbics per segon d'aigua. A hores d'ara, s'estan realitzant maniobres extraordinàires a la presa de Sant Ponç, que desembassa a 58 m3/s, per un possible increment sobtat del cabal del riu Cardener

Altres incidències a Manresa

A banda, a Manresa els Bombers han efectuat aquesta nit i matinada set serveis destacats per incidències provocades per les fortes tempestes d'ahir, derivades de l'huracà Leslie, que va entrar a la península per Portugal. La majoria dels avisos rebuts han estat per inundacions en baixos, terrats o habitatges. A les 21.19 h van actuar a l'Hotel 1948, a la carretera de Santpedor, perquè s'havien inundat els baixos. A les 21.37 h van rebre un avís per la inundació d'un tram del carrer d'Àngel Guimerà, on la pluja havia fet acumular més d'un pam d'aigua a la via.

{C}

Així baixa de ple el Cardener, a Manresa

Així baixa de ple el Cardener, a Manresa

A les 22.14 h es va inundar un segon pis al carrer Jaume d'Arters número 19, davant l'institut Lacetània. Un altre pis va patir inundacions a causa de la forta pluja al carrer Santa Llúcia número 39. En concret, els Bombers van ser avisats pels veïns del tercer pis perquè els entrava aigua pel sostre. El teatre Kursaal també va patir els estralls de la pluja, que hauria causat problemes en la instal·lació d'aspersors antiincendis, els quals es van encendre per error i van provocar desperfectes a les cortines i el terra de l'escenari de la sala petita.

A 2/4 d'1 de la matinada una dotació va actuar per netejar un terrat que havia quedat taponat amb fulles i altra brutícia en un pis buit al carrer Sant Joan d'en Coll número 12. Segons fonts dels Bombers, es tracta d'un pis que està tapiat. Van ser els veïns del segon pis els qui van avisar perquè l'embós del terrat feia que els entrés aigua pel sostre de casa. Una estona més tard, a la 1.39 h, es va rebentar una canonada al carrer Sant Joan número 36 i va inundar parcialment la via.

Els Bombers van fer un altre servei ahir a la nit a Bufalvent, al carrer Esteve Terrades, per l'avís de fum en un remolc que hi havia estacionat en aquesta via. Aquesta actuació, però, no va tenir res a veure amb els aiguats que van caure ahir a la nit i durant la matinada, segons fonts del cos d'emergències.

Tallat el Pont Petit a Sant Joan

La Policia Local de Sant Joan de Vilatorrada ha restingit el pas aquest dilluns al matí al Pont Petit, una de les entrades al municipi, pel risc d'inundabilitat de la plataforma, degut a les fortes pluges que han caigut i al fort cabal de l'aigua.