La gran crescuda del cabal del Llobregat, a causa del pas del temporal Leslie, va provocar ahir un efecte secundari a Castellbell i el Vilar: el desbordament del canal del Burés a causa d'un error en el mecanisme de la comporta, que va quedar oberta. Com a conseqüència, l'aigua del riu va continuar entrant sense parar al canal, fins al punt de desbordar-se i de negar l'interior d'una fàbrica i els jardins de vuit habitatges.

«Ha fallat el mecanisme que regula l'obertura i el tancament de la comporta del canal», explicava ahir l'alcaldessa, Montse Badia. La batllessa va lamentar que l'empresa de manteniment del canal «ha tardat dues hores a venir» i, un cop a l'indret, ha hagut d'acabar tancant manualment la comporta. Per aquest motiu, va afirmar, «demanarem responsabilitats a l'empresa pels danys que el desbordament ha causat a la via pública i als particulars».

L'aigua va omplir d'aigua els jardins de vuit habitatges i va inundar de ple els 800 metres quadrats de superfície l'empresa Filtres ACP, on es va acumular un pam d'aigua. «El nostre desaigüe no podia absorbir tanta aigua», lamentava un dels responsables de l'empresa, Jaume Calsina, que reconeixia que van passar molt neguit «fins que no s'ha pogut tancar la comporta». Calsina i la resta de treballadors van estar tot el dia traient aigua de la nau. «Se'ns ha fet malbé moltes bovines. Una sola bovina d'aquestes ja et pot costar 70.000 euros», afirmava.

L'Ajuntament també va témer que el desbordament provoqués el col·lapse d'una de les parets de la nau, un risc que finalment es va descartar. El consistori va desallotjar, com a mesura preventiva, la resta d'empreses de la zona.

El desbordament del canal també va inundar de ple els horts de la zona, que van quedar destrossats. «Sortia tanta aigua del canal que semblava les cascades del Niàgara!», comentava un veí de la zona, en Francesc Campoy.

Al Bages, es van rebre 22 avisos per incidències, moltes per inundacions de baixos, caiguda d'arbres i esllavissades. També es van inundar diverses instal·lacions, com el golf de Castellgalí.