L'exdirector general de Catalunya Caixa, el bagenc Adolf Todó, ha declarat aquest dimarts davant del jutge que el seu increment de sou l'any 2010 va ser legal i que va estar supervisat pel Banc d'Espanya, que no va oposar-s'hi. "Només que el Banc d'Espanya m'hagués insinuat que aquell acords havien de ser tirats enrere, ho haguéssim fet", ha assegurat. "Per a mi, el Banc d'Espanya era la llei", ha afegit.

Todó ha declarat a l'Audiència de Barcelona com a acusat per dos delictes d'administració deslleial en el macrojudici pels increments de sou a CX, on s'enfronta a quatre anys de presó. La fiscalia considera invàlids els dos acords del consell d'administració que el 2010 van aprovar els augments.

Tot i així, Todó ha assegurat avui, a diferència del que va explicar a la fase d'instrucció, que no va participar en una de les dues votacions, ja que es va absentar de la sala. Segons ha explicat, és un "matís" que ha divulgat ara perquè, fins ara, no se n'havia recordat. Però ha admès que sí que va participar en la votació del segon acord.

El bagenc ha estat avui el segon dels 41 acusats a declarar, després que dijous ho fes l'expresident de CX, Narcís Serra. Tal com va afirmar Serra, Todó ha insistit que el 2010, el Banc d'Espanya considerava CX com una entitat "fonamentalment sòlida" i que el seu sou i el del director adjunt, el manresà Jaume Masana, complien "amb la mitjana del sector financer", que ha definit com el conjunt de bancs i caixes que operaven en aquell moment a l'estat.

"No ens podíem comparar només amb els sous de les caixes catalanes, ja que nosaltres érem la segona caixa més gran de Catalunya, a molta diferència de la tercera o la quarta", ha assegurat.

Todó ha explicat que va ser fitxat el 2008 per fer "un nou canvi de rumb" a l'aleshores Caixa Catalunya. Provenia de Caixa Manresa, on només cobrava "un 30% menys" del sou que se li va assignar a CX, malgrat que Caixa Manresa era "deu vegades més petita", ha indicat. Sobre el repte que es proposava a Caixa Catalunya, ha assenyalat que "jo no era un kamikaze" i que "estava plenament convençut que tiraríem el projecte endavant".

El bagenc ha negat que l'any 2010, la nova Catalunya Caixa (ja fusionada amb Manresa i Tarragona) tingués pèrdues econòmiques, i ha assegurat que el balanç va ser negatiu "perquè es van destinar diners per a les provisions genèriques de fons, per prudència, per tenir una guardiola per si de cas", ha assegurat. En cas contrari, va dir, "hauríem tingut beneficis".

La fiscalia considera invàlids els dos acords del consell d'administració de CX que van servir per ratificar els increments de sou, que es van aprovar el 2010. Todó ha assegurat avui que no va participar en una de les votacions i que, quan el consell va debatre els increments de sou, ell va sortir de la sala.

Entre aquells dos acords, es van produir dues injeccions públiques del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), de gairebé 3.000 milions d'euros, que suposava prop del 90% de recursos del nou banc. Todó ha assegurat avui que, malgrat tot, el FROB va validar l'informe del Banc d'Espanya sobre la solidesa de CX.

En el judici, que s'allargarà durant les properes setmanes, també han de declarar com a acusats els 39 membres del consell d'administració que van votar a favor dels increments de sou, entre els quals els onze bagencs provinents de Caixa Manresa, com ara l'exalcalde manresà Josep Camprubí, i l'exdirector de Caixa Manresa, Manel Rosell.