El segon avís de la muntanya de la carretera del Port del Comte ha estat definitiu: una esllavissada encara més important que la de dilluns en el mateix punt de la carretera va envair ahir tota la calçada i va portar l'Ajuntament a tallar totalment aquesta via. No hi ha data per a la reobertura, de moment. Ahir mateix, tècnics de l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya van inspeccionar l'esllavissada sobre el terreny i van indicar que la zona, de moment, no es pot reobrir per seguretat.

La muntanya «es veu inestable i l'esllavissada està activa», segons va explicar a Regió7 l'alcalde de la Coma i la Pedra, Jaume Oriol. Els mateixos operaris de la maquinària que intervé en casos com aquest van considerar prudent no treballar-hi davant els riscos que podria tenir. Els tècnics de l'Institut Geològic van explicar a l'alcalde que la intervenció no es pot fer des de la carretera, sinó des de la part superior de la muntanya, uns treballs que són de més complexitat que passar amb una màquina i netejar un vial.

Els veïns de la urbanització del Port del Comte i la zona de l'estació d'esquí no estan aïllats. Això sí, estan obligats a fer una important volta per passar per la zona de la Coma i no pas pel coll de Jou. La carretera afectada, del Port del Comte al coll de Jou, està pendent de ser analitzada pels tècnics.

Si l'esllavissada de dilluns ja era important i preocupava els coneixedors de l'entorn, com havia explicat el mateix alcalde ahir, la nova ferida al talús d'ahir encara és molt més gran. Després de la neteja de dilluns retirant les roques despreses, es va obrir la carretera al trànsit, però l'alcalde ja va demanar des del primer moment la intervenció dels tècnics de l'Institut Geològic per tenir una anàlisi de la situació del talús.

La inestabilitat afecta una gran àrea i la intervenció que caldrà fer serà important. L'alcalde ha mantingut contactes amb la Diputació de Lleida i amb la delegació del Govern a la Catalunya Central per posar una solució a aquest problema. La zona ja tenia petits despreniments. S'havia protegit amb un mur per evitar que les pedres arribessin a la calçada i l'any 2008 es va col·locar una xarxa per reforçar la protecció. Les esllavissades dels dos darrers dies han superat totalment aquestes malles. L'alcalde també va assenyalar que el seu ajuntament no té capacitat econòmica per afrontar l'obra.