En pocs dies de diferència, deu veïns d'Igualada, dos de Berga i un de Solsona han denunciat als Mossos d'Esquadra haver estat víctimes d'un frau a través de WhatsApp, mitjançant el qual algú els ha usurpat el compte que tenien en aquesta popular xarxa social.

Com a conseqüència, els afectats s'han quedat sense poder accedir al seu compte privat de WhatsApp, ja que, sense saber-ho, han cedit el seu accés als seus usurpadors, els quals, d'aquesta manera, poden entrar a l'agenda de contactes dels perjudicats i seleccionar noves possibles víctimes.

Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra, a banda d'investigar el cas, han llançat un missatge d'alerta als ciutadans per evitar nous casos. El consell bàsic és que no responguin missatges sospitosos que els arribin per WhatsApp, encara que procedeixin teòricament de contactes de la seva confiança.

El procés fraudulent és el següent: la víctima rep un SMS convencional al seu telèfon mòbil, amb un text que inclou un número de codi. Simultàniament, la mateixa víctima rep un missatge, a través de WhatsApp, d'una persona de la seva agenda de contactes, que li demana que li escrigui el número de codi que hagi rebut per SMS.

En realitat, qui li escriu el missatge no és la persona que tenia a la llista dels seus contactes, sinó l'usurpador, que prèviament s'ha apoderat del número de WhatsApp d'aquesta persona. A través d'un altre dispositiu mòbil, l'infractor s'ha descarregat l'aplicació i pretén crear un nou compte, escrivint-hi el número de telèfon de la nova potencial víctima.

Automàticament, WhatsApp envia un número de codi a la nova possible víctima, perquè faci la verificació necessària, que és el requisit bàsic perquè qualsevol persona pugui crear un nou compte. Si la víctima, que desconeix totalment els fets, facilita aquest codi a l'usurpador (creient que es tracta d'una persona de la seva agenda de contactes), l'infractor ja podrà verificar el nou compte de WhatsApp i, d'aquesta manera, apropiar-se'l. La víctima es quedarà aleshores sense poder accedir-hi.

Els Mossos han rebut, fins ara, deu denúncies a Igualada, dues a Berga i una a Solsona, però no descarten que s'hagin produït més casos. La majoria de víctimes d'Igualada tenien relació entre si, i es tenien a les seves respectives agendes de contactes. Ara per ara, es desconeix quin profit poden treure els usurpadors d'aquesta pràctica, i qui ha al darrere, si una persona o una màquina. Els Mossos ja han començat la investigació dels fets.

De moment, a través de Twitter, els Mossos han difòs la captura de pantalla d'un cas real: la potencial víctima rep un missatge incomprensible d'un amic que coneix (un veí de Berga anomenat Jacint), que no li segueix la conversa i que únicament li respon demanant-li el codi. Quan passi això, només s'ha de fer una cosa: no respondre i bloquejar el contacte.