Amb pocs dies de diferència, deu veïns d'Igualada, dos de Berga i un de Solsona han denunciat als Mossos haver estat víctimes d'un frau a través de WhatsApp, mitjançant el qual algú els ha usurpat el compte que tenien en aquesta xarxa. Com a conseqüència, s'han quedat sense poder accedir al compte, ja que, sense saber-ho, n'han cedit l'accés als seus usurpadors, que, d'aquesta manera, poden entrar a l'agenda de contactes dels perjudicats i seleccionar noves possibles víctimes.

Per aquest motiu, els Mossos, a banda d'investigar el cas, han llançat un missatge d'alerta als ciutadans per evitar nous casos. El consell bàsic és que no responguin missatges sospitosos que els arribin per WhatsApp, encara que procedeixin teòricament de contactes de la seva confiança.

El procés fraudulent és el següent: la víctima rep un SMS convencional al seu telèfon mòbil, amb un text que inclou un número de codi. Simultàniament, la mateixa víctima rep un missatge, a través de WhatsApp, d'una persona de la seva agenda de contactes, que li demana que li escrigui el codi que hagi rebut per SMS.

En realitat, qui li escriu el missatge no és la persona que tenia a la llista dels seus contactes, sinó l'usurpador, que prèviament s'ha apoderat del número de Whats-App d'aquesta persona. A través d'un altre dispositiu mòbil, l'infractor s'ha descarregat l'aplicació i pretén crear un nou compte, escrivint-hi el número de telèfon de la nova potencial víctima.

Automàticament, WhatsApp envia un codi a la nova possible víctima, perquè faci la verificació necessària, que és el requisit perquè qualsevol pugui crear un nou compte. Si la víctima, que desconeix els fets, facilita aquest codi a l'usurpador, l'infractor ja podrà verificar el nou compte de Whats-App i, així, apropiar-se'l. La víctima es quedarà sense accés.