El Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, que investiga l'1-O al Bages, va processar ahir per un delicte de desobediència greu l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez (ERC), després d'haver-li pres declaració dilluns. En la resolució, la jutge veu «motius suficients» per portar-lo a judici, per haver permès posar una urna al consistori, i demana a la fiscalia que decideixi si acusar-lo o si demanar l'arxivament del cas. L'alcalde ja va anunciar ahir mateix un recurs contra la resolució, ja que nega haver comès cap desobediència l'1-O, perquè no va rebre cap notificació.

En la resolució, la jutge, Maria Teresa Rodríguez, afirma que Hernàndez «estava davant de la porta de l'ajuntament, on es feia la votació i hi havia una urna». L'alcalde, segons afegeix, «coneixia, per notorietat, la prohibició dels actes d'organització de l'il·legal referèndum» i «la providència del Tribunal Constitucional (TC) que acordava la suspensió».

Per a la jutgessa, a més, Hernàndez tenia coneixement de «l'advertència del deure o d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la suspensió acordada». Segons la magistrada, la delegació del govern espanyol va notificar l'ordre del TC a l'Ajuntament de Fonollosa el dia 12 de setembre del 2017.

En declaracions a Regió7 després de conèixer la resolució, Hernàndez va reiterar el que ja va declarar dilluns davant de la jutge: «No vaig rebre personalment cap escrit, ni abans ni durant l'1-O, sobre la prohibició». El seu advocat, Josep Riba, va afegir, a més, que, tot i que la notificació de la delegació de govern va arribar a l'Ajuntament, «no va arribar a les mans a l'alcalde, ja que ningú no la va lliurar». Per això, recalca, «ell no va ser notificat personalment sobre aquest tema». En el recurs que presentarà a l'Audiència, també al·legarà que aquells dies «hi havia informacions contradictòries».

Hernàndez va tornar a denunciar ahir «l'absurditat que sigui delicte el fet de votar i posar urnes» i va denunciar que «és increïble que, després de les càrregues policials, els únics imputats siguem jo i un veí». Segons Hernàndez, «és un judici polític» per part de la jutge manresana. De fet, és l'única jutge a tot Catalunya que va imputar d'ofici càrrecs electes que havien denunciat la violència policial, sense que ni la fiscalia ni cap altra part exercís la iniciativa.

Ara, la magistrada, tal com va fer amb el regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona, processat pel mateix motiu, demana a la fiscalia que es pronunciï sobre si vol portar a judici Eloi Hernàndez o si demana l'arxivament de la causa.

L'únic precedent, el de l'alcalde de Callús, Joan Badia (que es va tramitar més ràpid perquè no hi va haver recursos), va ser arxivat després que el fiscal renunciés a presentar acusació. Caldrà veure què fa amb Hernàndez i Pesarrodona. La presentació de recursos pot fer retardar la seva decisió.