La recerca de dos excursionistes que van desaparèixer dissabte a la zona del cim del Puigpedrós, a la Cerdanya ha acabat amb final feliç aquest dilluns, prop de 48 hores després, en ser trobats vius pels equips de rescat de la Gendarmeria. La parella, un home de 57 anys i una dona de 43 anys i veïns de Sabadell, ha aparegut a la banda francesa, a la zona de Malforat, a uns dos quilòmetres del cim. Però el final hagués pogut ser tràgic si haguessin passat unes hores més. Així ho ha assenyalat Iñigo Soteras, el cap de la unitat d'Urgències de l'Hospital de Puigcerdà, on ha ingressat per ser tractats.

En ser localitzats, presentaven símptomes d'hipotèrmia i han estar traslladats a l'hospital de Puigcerdà. Es trobaven en estat de xoc, i no han reaccionat quan un helicòpter els ha descobert i s'ha acostat fins on eren ells. "Han tingut molta sort. Difícilment haurien pogut sobreviure un dia més al ras", han explicat fonts dels cossos d'emergències. Tots dos han estat descoberts a sota d'una roca, on es refugiaven.

Iñigo Soteras ha detallat que l'estat neurològic d'un d'ells "començava a deteriorar-se" després d'haver patit una forta hipotèrmia. "Començava a poc a poc a abandonar i a no intentar sobreviure per ell mateix, però amb el tractament ha començat a recobrar les constants vitals", ha afegit el metge.

{C}

11

Recerca dels dos excursionistes perduts al Puigpedrós

La parella va sortir del refugi de Malniu, a Meranges, fent cas omís de la seva responsable, que segons ha relatat en una entrevista a Catalunya Ràdio, els va aconsellar no intentar fer el cim del Puigpedrós pel mal temps. Al refugi hi van arribar cap a dos quarts de deu del matí en cotxe i l'últim cop que se'ls havia vist va ser en el moment d'iniciar l'ascens.

Amagats sota una roca

La parella ha passat aquesta nit de diumenge a dilluns amagada sota una roca a la zona de Malforat i ha estat el soroll de l'helicòpter de la Gendarmeria el què ha alertat la dona, que ha sortit de l'amagatall i els ha fet senyals.

L'entrada d'un temporal de fred va fer baixar dràsticament les temperatures des de dissabte al matí i va dur la neu a cotes inusualment baixes al mes d'octubre, entorn els 800 metres. Segons Bombers, la parella ha hagut de fer front a gruixos de neu d'uns 30 cm i a temperatures de fins a -7 ºC.

Ells mateixos van alertar que s'havien perdut

L'home va poder trucar dissabte a la tarda als serveis d'emergència per alertar que s'havien desorientat mentre buscaven el camí cap al refugi i va explicar que portaven roba d'abric, menjar i líquids. Immediatament es va posar en marxa un ampli dispositiu de recerca que va comptar amb la participació del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers, juntament amb diverses dotacions terrestres i la col·laboració dels equips de muntanya dels Mossos d'Esquadra.

Dues nits al ras

Al llarg de la primera nit, i tot i les males condicions meteorològiques, els efectius van buscar la parella a peu i van rastrejar sense èxit la zona pròxima al refugi. Com a conseqüència de la boira, la neu i les baixes temperatures, poc abans de les cinc de la matinada es va aturar l'operatiu, que s'ha reprès a primera hora d'aquest matí.

Ja diumenge es van activar fins a deu dotacions dels Bombers, entre elles tres unitats GRAE, tres patrulles dels Mossos i diversos vehicles de la Gendarmeria francesa. També es van incorporar a l'operatiu dos membres del Cos d'Agents Rurals.

Els Bombers estudiaran si cobrar el cost de rescat

Segons han explicat fonts d'Interior, els Bombers de la Generalitat estudiaran ara si han de cobrar el cost del rescat d'aquests dos dies, en el supòsit que es determini que els dos afectats van cometre una imprudència, per haver sortit a caminar dissabte al matí malgrat les previsions de mal temps.