El Jutjat Penal 1 de Manresa va absoldre ahir una veïna de Sant Joan de Vilatorrada que s'enfrontava a un any de presó per haver pegat el seu fill adolescent, menor d'edat, durant una baralla entre tots dos.

Tot i que la fiscalia acusava la dona d'un delicte de maltractaments en l'àmbit familiar, la jutge va fer cas a l'advocat defensor, que va al·legar que les úniques lesions causades per la mare eren en legítima defensa, i va dictar la seva absolució. El noi, en la seva declaració d'ahir, va exculpar la mare: «No deixaré que vagi a presó per una tonteria meva», va dir.

Els fets van tenir lloc el 13 de gener passat cap a 1/4 de 3 del migdia, a l'interior del domicili familiar, a Sant Joan de Vilatorrada. La mare absolta, Vanesa S. C., i el seu fill, que llavors tenia 17 anys d'edat, van començar una baralla en la qual es van causar lesions mútuament. La disputa va ser tan forta que va forçar la intervenció dels Mossos i de la Policia Local, que van rebre la trucada telefònica de tots dos oponents.

La mare presentava diverses lesions a la cara i altres parts del cos, motiu pel qual la fiscalia de menors va iniciar un procés judicial contra el fill. Però com que ell també presentava ferides a la cara i al tòrax (provocades per esgarrapades), la fiscalia, d'ofici, va obrir diligències penals contra la mare, per un delicte de maltractaments, amb una petició de pena d'un any de presó i la prohibició d'acostar-se al seu fill durant dos anys.

El judici es va celebrar ahir al Jutjat Penal 1 de Manresa. Tant la dona com el noi hi van acudir junts, tot donant mostres de reconciliació. Abans que comencés la vista oral, la fiscalia va oferir a Vanesa S. C. una condemna de conformitat, amb una pena de dos mesos de treballs comunitaris, amb la condició que reconegués l'autoria del delicte.

La dona s'hi va negar i es va disposar a anar a judici. Durant l'interrogatori, va negar haver agredit el seu fill i només va reconèixer que li havia provocat esgarrapades quan intentava desfer-se d'ell. «Ell estava molt alterat i fins i tot em va amenaçar amb un ganivet. Jo intentava sortir per la porta com fos, però no vaig pegar-li», va declarar la dona davant de la jutge. Tot i reconèixer que qui primer va trucar als Mossos va ser el noi, va assegurar que ella també va trucar al 112, així que va poder.

Una mosso d'esquadra que va acudir al lloc dels fets va declarar ahir, a preguntes del fiscal, que el noi, en aquell mateix moment, va assegurar que la mare li havia donat un cop a la cara i li havia provocat esgarrapades al tòrax (de fet, duia la samarreta estripada). Un policia local també va confirmar l'existència de les esgarrapades.

Durant la seva declaració d'ahir com a testimoni, però, el noi no va voler incriminar la seva mare. «No em ratifico en la declaració que vaig fer en aquell moment», va assegurar, tot afegint: «No deixaré que la meva mare vagi a presó per una tonteria meva».

A la part final del judici, el fiscal va mantenir la petició d'un any de presó però va renunciar a defensar el seu informe davant de la jutge. L'advocat defensor, en canvi, en la seva exposició final, va constatar que la mare va ser la víctima de l'agressió i va afegir que les úniques lesions que va provocar al noi van ser en legítima defensa.

Davant d'això, la jutge va dictar, ahir mateix, l'absolució de la dona, tot al·legant que, de resultes de la prova practicada, no havia quedat acreditat l'autoria del delicte de maltractaments familiars. Després d'escoltar l'absolució, el fiscal va anunciar que no presentaria cap recurs, de forma que l'absolució va passar a ser ferma.