El Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, que investiga la jornada de l'1-O al Bages, ha dictat el processament per un delicte de desobediència greu contra l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez (ERC), després d'haver-li pres declaració com a imputat aquest dilluns passat.

En una resolució que ha donat a conèixer aquest dijous el TSJC, la jutgessa manresana Maria Teresa Rodríguez veu "motius suficients" per atribuir el possible delicte a Hernàndez, per haver permès posar una urna a dins del consistori, que era la seu electoral.

En la seva resolució, la magistrada assegura que, l'1-O, Eloi Hernàndez "es trobava davant de la porta de l'Ajuntament de Fonollosa, on s'estava realitzant la votació i hi havia una urna per al referèndum". L'alcalde, segons afegeix la jutgessa, "coneixia, per notorietat, la prohibició dels actes d'organització de l'il·legal referèndum" i "la providència del Tribunal Constitucional que acordava la suspensió".

Per a la jutgessa manresana, a més, l'alcalde fonollosenc tenia coneixement de "l'advertència del deure o d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la suspensió acordada".

Ara, la jutgessa manresana, tal com va fer amb el regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona, imputat pel mateix motiu, demana a la fiscalia que es pronunciï sobre si vol portar a judici Eloi Hernàndez o si demana l'arxivament de la causa.

L'únic precedent similar, el de l'alcalde de Callús, Joan Badia, va ser arxivat després que la fiscalia renunciés a portar-lo a judici. Pel que fa al cas de Pesarrodona, la seva defensa ha presentat un recurs a l'Audiència contra la resolució de processament.

En la seva declaració de dilluns davant de la jutgessa, l'alcalde de Fonollosa, que només va respondre a les preguntes de la seva defensa, va recalcar davant la jutge que no va rebre cap notificació personal sobre la seva obligació d'impedir el referèndum a Fonollosa, ni tampoc la notificació de la delegació del govern, i que, per tant, no va cometre cap desobediència.

Hernàndez, Pesarrodona i Badia van ser imputats d'ofici per la mateixa jutgessa, després d'haver denunciat les càrregues policials de la Guàrdia Civil als seus respectius municipis. És l'única jutgessa de tot Catalunya que ha imputat d'ofici càrrecs electes municipals que havien denunciat prèviament la violència policial.

Es dóna el cas que, fins ara, la jutgessa de Manresa ha pres declaració a nombrosos guàrdies civils com a testimonis, però no com a imputats, malgrat la denúncia col·lectiva que van presentar una cinquantena de ferits.